Aproximativ 30 de membri ai Asociaţiei Păgubiţilor Vectra au protestat ieri pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, nemulţumiţi de lipsa de reacţie a autorităţilor centrale şi locale în cazul escrocheriei imobiliare Vectra. Oamenii au scandat „Vrem casele înapoi!” şi au solicitat intervenţia Primăriei Constanţa pentru blocarea demolării ultimului imobil deţinut de grupul de firme Vectra, imobil pe care păgubiţii îl consideră ultima speranţă de a-şi recupera banii pierduţi. Blocul în cauză este situat în staţiunea Mamaia şi este una dintre ultimele clădiri pe care grupul Vectra l-a ridicat înainte să intre în faliment. Păgubiţii au solicitat în instanţă ca acest imobil să le fie cedat şi ulterior vândut în contul datoriilor pe care Vectra trebuie să le achite către aceştia. Protestatarii susţin că la mijloc este o înţelegere între administratorii Vectra şi proprietarii terenului pe care a fost construit imobilul, pentru ca această ultimă proprietate a dezvoltatorului imobiliar care i-a înşelat să fie înstrăinată. Reamintim că sute de familii din Constanţa se luptă de aproape patru ani să-şi recupereze banii de la constructorul cartierului de lux Vectra, care le-a promis construcţia caselor şi după ce a luat banii de la oameni, a intrat în faliment.
O „ţeapă” de 12 milioane euro
Afacerea a început în 2005, o dată cu apariţia pe litoral al grupului de firme Vectra: Vectra Construct, Vectra Imobiliare, Vectra Betoane şi Agregate, City Invest. Vectra a demarat în forţă construirea unui cartiel rezidenţial în apropierea străzii Baba Novac, pe un teren viran. Cum la acea vreme preţul unui metru pătrat construit era de 1.000 euro iar Vectra a prezentat o ofertă de 800 euro, viitorul cartier de lux nu a dus lipsă de clienţi. Celor interesaţi li s-au prezentat acte care dovedeau că terenurile unde urmau să fie ridicate casele sunt în regulă iar termene de execuţie sunt de scurtă durată. Sute de oameni au încheiat contracte prin care au achitat în avans contravaloarea imobilelor şi aşteptau să se mute în casă nouă. În primăvara lui 2008 construcţia cartierului a început să scârţîie. Furnizorii de materiale şi constructorii au blocat şantierul Vectra şi au reclamat neachitarea facturilor iar viitorii proprietari au descoperit cu stupoare că dezvoltatorul imobiliar şi-a cerut falimentul. Cartierul-fantomă Vectra este cea mai mare ţeapă imobiliară dată în ultimii 20 de ani la malul mării. Aproximativ 300 de familii au fost păgubite cu sume între 35.000 şi 40.000 euro. Din totalul contractanţilor, o sută nu au apucat nici măcar să-şi vadă fundaţiile la viitoarele case, în timp ce restul au rămas cu imobile în diferite faze de execuţie. Ţeapa trasă celor care au contractat imobile Vectra se ridică la 12 milioane euro, asta fără să mai punem la socoteală prejudiciul produs partenerilor de afaceri şi bugetului de stat prin neînregistrarea tranzacţiilor imobiliare.
Tunul imobiliar, în atenţia DNA
„Banii au fost însuşiţi de administratorii fără să mai treaca prin firmă. Am plătit 42.000 de euro pe apartament şi nu pot intra în posesia acestuia. Noi nu i-am văzut pe administratori până în momentul în care au fost citaţi la DNA”, a precizat Roxana Dan, una din protestatare. Departamentul Naţional Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa a demarat recent cercetările în cazul escrocheriei Vectra, însă aşa cum am menţionat mai sus, păgubiţii au toate şansele să rămână cu buzele umflate deoarece patronii Vectra au avut grijă să instrăineze toate bunurile firmei.
Constănţenii înşelaţi şi-au reluat protestele