17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBulgaria vrea ca Frontex să îi protejeze granițele de refugiați

Bulgaria vrea ca Frontex să îi protejeze granițele de refugiați

Guvernul bulgar a cerut agenției europene pentru protecţia frontierelor, Frontex, să trimită 300 de angajați la granițele sale, în contextul numărului mai mare de refugiați din ultimele luni, scrie agenția Novinite, preluată de News.ro

Între timp, ministrul de Interne al Bulgariei, Rumiana Bachvarova, a avertizat că structura fluxului migratoriu s-a schimbat în ultimele luni. În acest sens, numărul migranţilor afgani şi irakieni a crescut considerabil, aceştia fiind cei mai mulţi care trec ilegal frontiera bulgară şi încearcă să ajungă în state europene dezvoltate.

”Asta schimbă şi comportamentul celor care ne traversează graniţele ilegal, comportamentul lor în ceea ce priveşte teritoriul ţării şi capacităţile noastre de a răspunde solicitărilor lor pentru primirea unui statut în Bulgaria. Nu putem să permitem ca o rută pentru migranţi să se formeze prin teritoriul bulgar, chiar dacă o asemenea dezvoltare ar fi în interesul nostru”, a declarat Bachvarova.

Demnitara bulgară a atras ateţia că presiunea crizei migratorii asupra statului bulgar a crescut în ultimele luni, deşi numărul migranţilor care ajung la graniţe a scăzut comporativ cu vara anului trecut.

Bulgaria nu stătea pe una dintre rute migratorii majore atunci când criza şi-a atins apogeul în vara anului 2015, deşi autorităţile bulgare şi elene au înregistrat creşterea numărului de migranţi încă din 2013.

După închiderea aşa-zisei rute migratorii din Vestul Balcanilor, autorităţile bulgare au atras atenţia asupra traficului de migranţi intens care are loc la graniţele externe. În vreme ce, Serbia a avertizat că sute de migranţi încearcă să treacă ilegal frontiera bulgară.

În ciuda încercărilor de a spori securitatea la frontiera bulgaro-sârbă, autorităţile sârbe nu au încercat să-i oprească pe migranţi să traverseze spre Bulgaria.

Autorităţile bulgare atrag atenţia că cel mai mare număr de solicitări de azil vin din partea migranţilor afgani, adică 4.442 de solicitări înregistrate de la începutul anului. Pe locul doi se situează migranţii irakieni cu 2.832 de solicitări de azil, urmaţi de 1.120 de sirieni, 646 de pakistanezi şi 169 de iranieni.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă