14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialComisar european: UE va relua finanțarea Republicii Moldova doar dacă îndeplinește o...

Comisar european: UE va relua finanțarea Republicii Moldova doar dacă îndeplinește o serie de condiții

Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova cu condiția ca autoritățile de la Chișinău să avanseze pe calea reformelor și să semneze un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat, luni, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, potrivit Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Oficialul a precizat că UE așteaptă de la Republica Moldova să realizeze fapte concrete precum: lupta împotriva corupției, reforme în audiovizual, investigarea furtului miliardului, colaborare cu societatea civilă. „UE rămâne determinată să susțină Republica Moldova, dar așteaptă rezultate concrete”, a declarat Johannes Hahn.

În plus, comisarul european a anunțat că UE va relua susținerea financiară după ce autoritățile de la Chișinău vor semna Acordul cu FMI.

„Sperăm ca FMI să ia o decizie favorabilă în privința Republicii Moldova în octombrie”, a declarat comisarul european, insistând ca autoritățile moldovene „să se concentreze acum pe implementarea reformelor”.

El și-a exprimat speranța că alegerile prezidențiale programate la 30 octombrie vor avea loc într-o manieră deschisă, democratică, cu respectarea legislației naționale și internaționale în domeniu, subliniind necesitatea respectării angajamentelor asumate față de OSCE și Consiliul Europei privind dreptul de a alege și de a fi ales.

La rândul său, premierul moldovean Pavel Filip a anunțat că va depune eforturi susținute în vederea avansării pe calea aplicării angajamentelor asumate față de partenerii europeni, asocierea la spațiul comunitar fiind una din prioritățile actualei guvernări, a subliniat el.

 

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă