17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCinci motive neobişnuite pentru a studia în străinătate

Cinci motive neobişnuite pentru a studia în străinătate

Statisticile UNESCO arată că numărul românilor care studiază în străinătate a crescut de la an la an, de la 12.000 (în 2000) la peste 25.000 (în 2011). Majoritatea pleacă la o universitate din afara ţării pentru experienţa academică, pentru un proces de învăţare de o calitate superioară, desfăşurat într-un mediu multicultural. Însă, pe lângă acestea, studenţii internaţionali se pot bucura şi de facilităţi ieşite din comun, fie că este vorba despre coborârea către sala de clasă pe un tobogan, cursuri despre Harry Potter ori Lady Gaga, fie de un proces de admitere care durează 15 minute.

Cobori la oră…pe tobogan

Cine zice că la şcoală nu poţi să te distrezi? Pentru studenţii de la Technical University of Munich, scările sunt de domeniul trecutului. În clădirea de Matematică/Informatică din campusul Garching se ajunge la ore pe tobogan. Toţi vizitatorii din clădire pot să folosească 2 tobogane înalte de 4 etaje, care îi aduc pe cursanţi cu zâmbetul pe buze la oră.

Cursuri despre Harry Potter sau Lady Gaga

Ce-ai zice să studiezi despre Harry Potter sau Lady Gaga? Poţi să faci asta în cadrul unor cursuri care se întind pe un semestru întreg, la sfârşitul căruia îţi vor fi testate informaţiile dobândite. Durham University din Marea Britanie oferă un curs denumit “Harry Potter and the age of illusion”, având ca scop măsurarea relevanţei romanelor Harry Potter pentru sistemul educaţional din secolul 21. La University of South Carolina se predă cursul “Lady Gaga and the Sociology of Fame”, în care se urmăreşte studierea elementelor sociale care au contribuit la faima artistei.

Aceste cursuri reprezintă o parte mică din oferta bogată, care cuprinde şi cursuri rar întâlnite la facultăţile din România, precum cursuri de aeronautică şi aerodinamică, criminologie, design 3D (cu ateliere aplicate), terapii complementare, coregrafie, nanotehnologie. Mai mult, există şi dotări impresionante pentru a susţine aceste cursuri, cum ar fi un simulator de zbor (utilizat de studenţii de la Coventry University, din Marea Britanie, universitate prezentă la RIUF), studiouri de teatru şi de înregistrare audio (accesibile cursanţilor la University of Portsmouth, din Marea Britanie, prezentă la RIUF).

Un proces de admitere mai aparte

Care poate dura doar 15 minute. Universităţi din Marea Britanie, Olanda, Grecia şi Danemarca vin la RIUF pentru a susţine sesiuni de Spot Admissions. În cadrul lor se pot înscrie candidaţii care pot să înceapă să studieze din anul şcolar 2013-2014. Aceştia trebuie să aducă un set de documente (formularul de aplicaţie, un eseu personal, foaia matricolă şi dovada unui test de limbă-în cazul în care candidatul a susţinut un astfel de test) şi să susţină un interviu de 15 minute cu reprezentanţi ai universităţilor internaţionale, în urma căruia pot fi admişi pe loc. Peste 500 de elevi s-au bucurat în trecut de această oportunitate, iar lista completă a universităţilor şi detalii privind pregătirea dosarului pot fi găsite aici.

Inveţi într-un mod distractiv

Pentru ca şi noi vrem sa înveţi distrându-te, ţi-am pregătit o modalitate distractivă de a afla mai multe informaţii despre studiul în străinătate. Vino sâmbătă, 13 octombrie 2012, ora 11.00 în faţa Clubului Maxx din Regie să participi la o vânătoare de comori, la capătul căreia te aşteaptă premii interesante. Află mai multe pe www.riuf.ro/treasurehunt.

Poţi afla şi mai multe informaţii despre studiul internaţional la RIUF, unde poţi discuta direct cu reprezentanţii universităţilor internaţionale, pe 20-21 octombrie la Bucureşti şi pe 23 octombrie la Cluj. Detalii despre universităţile participante şi programul activităţilor adiţionale ce se petrec la târg pot fi găsite pe site-ul www.riuf.ro. Mai mult, cei interesaţi de alte activităţi şi facilităţi deosebite din cadrul universităţilor din străinătate pot afla aceste informaţii şi multe altele legate de studiul internaţional pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/grup.educativa.

Cele mai citite

Jignitul secolului – premierul României jignit de cetățenia română!

Partidul SOS România a transmis un comunicat de presă referitor la faptul că premierul României este jignit de cetățenia română. "Domnule Ciolacu, în 2024 românii nu...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă