16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăItalia emite obligațiuni cu scadența la 50 de ani, pentru a compensa...

Italia emite obligațiuni cu scadența la 50 de ani, pentru a compensa nivelul alarmant al datoriei publice

Italia a mandatat băncile să gestioneze vânzarea unor obligațiuni guvernamentale cu scadența la 50 de ani, alăturându-se statelor europene care profită de pe urma dobânzilor scăzute, iar nivelul datoriei țării este extrem de ridicat, transmit agențiile de presă străine citate de Agerpres.

Zvonurile privind această emisiune, cu scadența în martie 2067, au apărut de câteva luni.

Banca IMI, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan și UniCredit vor gestiona vânzarea de bonduri, un test pentru o țară din zona euro care vrea să beneficieze de costurile relativ scăzute de împrumut.

Obligațiunile beneficiază de un rating ''Baa2/BBB minus /BBB plus'' din partea agențiilor de evaluare financiară.

În 2016, Franța, Belgia și Spania au emis obligațiuni guvernamentale cu scadența la 50 de ani.

A treia economie a zonei euro a înregistrat o creștere zero în trimestrul doi din acest an, comparativ cu un avans de 0,3% în precedentele trei luni, arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (Istat).

Un avans mai lent al PIB-ului va face dificilă reducerea datoriei publice a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro, după Grecia. Datoria publică a urcat anul trecut la 132,6% din PIB, respectiv 2.169 miliarde de euro.

Analiștii apreciază că economia arată semne de redresare datorită creșterii încrederii în urma anunțării programului BCE de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să evite riscul unei spirale deflaționiste. De asemenea, scăderea prețului la țiței și deprecierea euro sprijină avansul PIB-ului Italiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă