32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialSistemul de încălzire radiantă prin cabluri electrice în pardoseală

Sistemul de încălzire radiantă prin cabluri electrice în pardoseală

Una din cele mai cunoscute şi apreciate modalităţi de încălzire este reprezentată de aşa-numita încălzire radiantă.

Încălzirea radiantă prin cabluri poate fi utilizată fie ca sistem principal de asigurare a confortului termic, fie ca sistem secundar, alături de alte sisteme deja instalate. Ea este eficientă pentru asigurarea unei temperaturi constante, mai ales în zonele în care acest lucru nu poate fi obţinut cu alte sisteme de încălzire (exemplu: balcoane şi terase închise sau acoperite, holuri etc.). Echiparea acestor zone cu sistemul de încălzire prin cabluri va reduce şi chiar va elimina problemele legate de condens, igrasie şi mucegai.

Consumul de energie electrică poate să pară un dezavantaj al acestui tip de încălzire. Totuşi, acesta este relativ redus – între 20 şi 30 W/mp -, ceea ce, în comparaţie cu alte sisteme de încălzire (cele tradiţionale, spre exemplu) poate fi avantajos. În plus, pentru reducerea costurilor, în cazul utilizării instalaţiilor electrice de încălzire în pardoseală se pot utiliza contoare electrice cu dublu tarif. Alimentarea cu energie electrică se poate face în timpul nopţii, când preţul acesteia este, în funcţie de planul tarifar ales, mult mai mic.

Pentru realizarea unui consum mic de energie electrică, se montează un termostat cu sonde de pardoseală, care porneşte şi opreşte automat instalaţia, în funcţie de temperaturile prescrise.

După deconectarea sistemului, cantitatea de căldură înmagazinată în timpul nopţii, în cazul înglobării cablurilor de încălzire într-o şapă de 3-4 cm, este suficient de mare pentru a asigura o temperatură confortabilă în casă, pentru o perioadă de 8-10 ore.

Tehnica de montaj

Firmele care comercializează astfel de sisteme de încălzire oferă, de regulă, şi servicii specializate de montaj. Este recomandat ca instalarea acestor sisteme să nu fie realizată de persoane care nu au o pregătire profesională adecvată. Realizarea unor instalaţii electrice improvizate, fără un control tehnic profesionist, prezintă riscuri mari de apariţie a unor accidente, ca incendiile şi electrocutările.

Dacă vă hotărâţi să montaţi un sistem de cabluri electrice încălzitoare în pardoseală, trebuie să aveţi în vedere izolarea termică şi fidrofugă a acesteia. În cazul de faţă, izolaţia pardoselii s-a făcut cu un start din termobeton, care este un amestec de polistiren măcinat, ciment şi aditivi speciali (foto 1). Cablurile electrice încălzitoare se fixează pe suprafaţă întărită (foto 2). Modalităţile de dispunere a acestora sunt variate şi pot fi adaptate în funcţie de exigenţele de confort ale fiecărei zone în parte. În cazul nostru, proprietarii au planificat anterior montajului amplasarea corpurilor de mobilier, iar în zonele corpurilor mari, nu au fost montate cabluri (foto 3).

După fixarea cablurilor, suprafaţa se acoperă cu şapă (foto 4). Aceasta trebuie să aibă o grosime de 3-4 cm şi să preia toate denivelările formate de cablurile electrice. Materialele de finisaj precum gresia, parchetul, mocheta etc. vor fi montate după ce şapa este complet uscată.

 

Atenţie! Există specialişti care nu recomandă sistemul de încălzire radiantă prin cabluri electrice în pardoseală pentru locuinţe, din cauza radiaţiilor electro-magnetice. În cazul acestor sisteme, radiaţiile electromagnetice se propagă pe o distanţă de 25 cm de la nivelul pardoselii. Acestea pot avea efecte negative faţă de tot ce este viu. Cei mai expuşi sunt copiii şi bătrânii, care, pe timpul iernii, petrec cel mai mult timp în casă. 

Cele mai citite

MAE anunță că s-a autosesizat privind dispariția a trei persoane, posibil cetățeni români, în apele fluviului Natisone, în Italia

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) anunță, sâmbătă dimineața, că s-a autosesizat în urma informațiilor privind dispariția a trei persoane, posibil cetățeni români, în apele fluviului Natisone,...

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

Ana-Maria Brânză, mesaj trist, dar realist: Este o reuşită faptul că avem un sportiv calificat, pe floretista Mălina Călugăreanu, la Jocurile Olimpice de la...

Fosta campioană olimpică, mondială şi europeană Ana-Maria Brânză a declarat, sâmbătă, că toată lumea trebuie să accepte că pentru scrima românească este o reuşită...
Ultima oră
Pe aceeași temă