20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu: CC rămâne puternică şi de neatins câtă vreme nu face un...

Băsescu: CC rămâne puternică şi de neatins câtă vreme nu face un joc politic

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, în privinţa CC, că instituţia va rămâne “puternică şi de neatins atâta vreme cât nu face niciun fel de joc politic”, exprimându-şi convingerea că nu va face nici în continuare acest lucru, indiferent de partidele care au propus judecătorii CC, scrie Mediafax.

 

Băsescu a fost întrebat cum vede faptul că din partea Curţii Constituţionale ar fi fost transmisă o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care ar fi acuzate presiuni asupra judecătorilor constituţionali, solicitând sprijinul acestui for.

“Dincolo de sprijinul de la Comisia de la Veneţia pe care l-au solicitat sau nu, eu nu am văzut o astfel de adresă, o astfel de scrisoare, dincolo de poziţia doamnei vicepreşedinte al Comisiei Europene, dincolo de orice alte declaraţii politice, Curtea Constituţională a României rămâne puternică şi de neatins, atâta timp cât nu face niciun fel de joc politic. Şi eu cred că nu face, asta este convingerea mea, indiferent ce partide i-au propus pe judecători. Mai ales, în chestiuni fundamentale, pot fi erori, pe care Curtea le-a şi recunoscut, uneori le-a corectat prin decizii care au urmat. Nimeni nu-i perfect şi la volumul de lucru uriaş pe care îl are Curtea Constituţională sunt posibile uneori şi erori, dar nu cred că putem spune că avem o Curte Constituţională care decide funcţie de deciziile de la partide”, a declarat Băsescu.

El a opinat totodată că, în ciuda presiunii pe care ar fi făcut-o public USL, premierul Victor Ponta sau preşedintele interimar Crin Antonescu, judecătorii Curţii au respins solicitările acestora.

“Cu toată presiunea pe care a făcut-o USL public, preşedintele interimar Antonescu, premierul, decizia 3 a Curţii aţi văzut cum execută practic fiecare element de contestaţie. (…) Nu a fost admisă niciuna dintre contestaţiile pe care le-a făcut preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei, deci cred că avem probe că aici influenţele sunt foarte mici. Sper să rămână aşa”, a mai afirmat preşedintele suspendat, referindu-se la contestaţiile depuse de USL privind validarea referendumului din 29 iulie.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

Cele mai citite

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...
Ultima oră
Pe aceeași temă