20 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialMinte limpede în vremuri tulburi

Minte limpede în vremuri tulburi

România e şi casa noastră, nu doar a voastră, stimaţi politicieni. Pentru a mai avea şi mâine o ţară, trebuie ca voi, astăzi, să acceptaţi că există limite, că ele trebuie respectate, că e important şi cum câştigaţi, nu doar să câştigaţi. Aţi stricat suficient. Trebuie să vă opriţi.

Trăim în ţara unde orice este posibil. E po­sibil ca premierul să felicite Ministerul de Interne pentru organizarea impecabilă a referendumului, doar pentru ca mai apoi USL să conteste acelaşi re­ferendum la CCR. E posibil ca USL să întrebe Casa Na­ţională de Asigurări de Să­nătate şi Institutul Na­ţi­o­nal de Statistică despre nu­mărul de alegători din Ro­mânia şi apoi să se mi­nu­neze că cele două instituţii nu deţin aceste informaţii. E posibil ca MAI să trimită CCR informaţii despre ce­tăţenii înscrişi pe listele electorale, iar ul­terior să trimită o adresă spunând că nu îşi asumă ce au scris anterior. E posibil ca CCR să dea o decizie cerând de la guvern listele electorale permanente, actualizate con­form articolului 17 din Legea 3/2000 (adică în 5 zile de la declanşarea re­fe­ren­dumului), iar din adresa către guvern să pară că solicitarea CCR vizează actua­li­zarea listelor acum, după desfăşurarea re­ferendumului. De aceea CCR a transmis o nouă adresă luni, prin care precizează că a cerut listele folosite la referendum, nu liste noi. Sigur, cu toţii ne întrebăm cum e posibil ca la instanţa constituţională să apară astfel de disfuncţionalităţi. Ne în­tre­băm cu toţii îngrijoraţi dacă va rezista CCR presiunilor şi ameninţărilor. Nimeni nu îşi doreşte să fie judecat de un ju­de­că­tor că­ruia îi este frică – mi-a spus acum câţiva ani o judecătoare dintr-o ţară în ca­re in­tervenţiile politice în justiţie erau frec­vente. Avea dreptate şi azi, din ne­fe­ricire pentru noi, simţim asta pe propria piele.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă