15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalMerkel arată partea bună a paharului Brexit

Merkel arată partea bună a paharului Brexit

UE trebuie să răspundă plecării Regatului Unit devenind “mai atractivă, inovatoare, creativă, un loc bun pentru cercetare şi educaţie”, declară Merkel, subliniind: “competiţia poate fi foarte productivă”, scrie Agerpres.

În faţa schimbărilor geopolitice şi a predominanţei pe scena globală a unor puteri precum Statele Unite, Rusia sau China, Angela Merkel vede UE ca “o asigurare de viaţă” şi aminteşte: “Germania este prea mică pentru a exercita singură influenţă geopolitică, de aceea trebuie să profităm de toate avantajele pieţei unice”.

Cancelarul german îşi menţine ferma încredere în cooperarea pentru binele comun prin intermediul multilateralismului, însă recunoaşte că această idee este “sub presiune crescândă” din partea ţărilor care acţionează singure şi admite că instituţiile supranaţionale, precum UE sau ONU, necesită reforme.

Angela Merkel susţine că blocul european face progrese în ce priveşte piaţa unică digitală, uniunea bancară şi a capitalurilor şi o nouă politică industrială care promovează producţia tehnologică şi că devine totodată un lider mondial în standardele de protecţie a datelor.

Merkel, care spune că relaţia sa tensionată cu preşedintele american, Donald Trump, se datorează mai mult unor motive “structurale” decât personale, avertizează că, de acum câţiva ani, se observă o schimbare în abordarea proeuropeană a SUA, care şi-a îndreptat privirile spre alte regiuni, precum Asia.

“Focusul SUA spre Europa este în declin şi aşa va fi cu oricare preşedinte”, afirmă cancelarul german, în interviu.

Răspunsul statelor membre ale UE, şi în special al Germaniei, trebuie să fie “asumarea unei mai mari responsabilităţi”, în parte privind propria apărare, mai arată Merkel.

Aceasta consideră că UE trebuie să-şi protejeze relaţia transatlantică cu SUA, dar de asemenea crede că “China nu ar trebui considerată o ameninţare doar pentru că economic are succes”, însă trebuie să se asigure că relaţiile comerciale sunt “corecte”.

Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă