15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialÎn Siria și Irak continuă să lupte până la 2.500 de combatanți...

În Siria și Irak continuă să lupte până la 2.500 de combatanți străini. Întoarcerea lor în Europa stârnește îngrijorare

Un număr de 2.000 – 2.500 de combatanți europeni continuă să lupte în Siria și Irak. Întoarcerea lor în Uniunea Europeană reprezintă un pericol la securitatea țărilor membre, informează AFP, citat de Agerpres.

„Cifrele cele mai recente sugerează că din totalul combatanților străini europeni, circa 15-20% au murit acolo (în Siria și Irak), 30-35% s-au întors deja și 50% se află în continuare în Siria și Irak’”, arată documentul elaborat de coordonatorul UE pentru terorism, Gilles de Kerchove.

Procentul combatanților care se află încă în cele două țări reprezintă între 2.000 și 2.500 de persoane, a precizat De Kerchove în documentul ce va fi prezentat vineri, la Bruxelles, miniștrilor europeni de Interne și în care sunt preconizate măsuri în fața amenințării potențiale pe care o reprezintă acești combatanți la întoarcerea în țările de origine.

„Există, de asemenea, un contingent semnificativ de combatanți străini, în rândurile grupării Statul Islamic (SI) în Libia, (n.r. – combatanți) care ar putea încerca să se folosească de cetățenia lor sau de legăturile lor de familie pentru a se întoarce în Europa”, dezvăluie raportul.

Cei care se întorc „rămân în contact cu Daesh (acronimul arab al SI) în zonele de conflict, prin intermediul conturilor private de pe rețelele de socializare”, notează Gilles de Kerchove, deplângând în acest sens „lentoarea cu care sistemul Telegram (mesageria criptată) răspunde propagandei jihadiste”.

Telegram nu răspunde cererilor Europol de a suprima conținuturile semnalate, potrivit raportului, care le recomandă statelor membre ale UE „de a apropia companiile de rețele sociale (cum este Telegram) ca parteneri în activitățile de contraterorism”. Constatând o disparitate în răspunsurile statelor membre la întoarcerea „combatanților străini” — încarcerare sau nu, supraveghere sau nu, programe de reabilitare — reportul preconizează elaborarea unei „abordări complete” și generalizarea schimburilor informaționale și a bunelor practici între țări.

Cele mai citite

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...
Ultima oră
Pe aceeași temă