SUA şi aliaţii se confruntă cu noi tipuri de ameninţări din partea adversarilor, la nivel cibernetic, spaţial şi asupra cablurilor submarine, ţări precum Rusia şi China studiind posibilităţi de vulnerabilizare a comunicaţiilor, afirmă, pentru MEDIAFAX, Frank Rose, asistent al secretarului de Stat.
„Potenţialii noştri adversari, printre care se numără Rusia şi China, dar sunt şi alţii, au urmărit de câteva decenii modul operaţiunilor militare ale Statelor Unite şi aliaţilor. Mai precis, ei înţeleg că Statele Unite şi aliaţii depind de fluxurile de informaţii pentru activarea capabilităţilor militare. Iar perspectiva lor este că, dacă pot opri fluxurile de informaţii, pot obţine un avantaj împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, Frank A. Rose, asistent al secretarului de Stat american responsabil de Controlul armamentului, Verificare şi Conformare.
„Aceste capabilităţi nu pot fi privite separat. Toate sunt interconectate. Aşa cum am mai spus, vastele sisteme din spaţiu sunt foarte vulnerabile la atacuri cibernetice. (…) Ideea este că nu putem privi provocările de securitate emergente ca fiind elemente separate; sunt integrate; iar noi trebuie să ne asigurăm că, în perspectivă, vom privi provocările emergente într-o manieră integrată. Acesta este un domeniu în care este necesar să acordăm mai multă atenţie”, adaugă Frank A. Rose.
Asistentul secretarului de Stat american responsabil de Controlul armamentului, Verificare şi Conformare a efectuat, în perioada 12-16 decembrie, vizite oficiale în România, Belgia, Franţa şi Marea Britanie. Pe 12 decembrie, Frank A. Rose s-a aflat în vizită oficială la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Preşedinţiei României, ai Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării.
Nu este prima dată când Frank A. Rose atrage atenţia asupra riscurilor de securitate emergente. Pe 2 decembrie, într-un discurs rostit la Universitatea din Virginia, Frank Rose vorbea despre noile tipuri de ameninţări asupra securităţii strategice, evocând, printre altele, riscurile în domeniul spaţial şi războaiele cibernetice.
„În anul 2015, 97% dintre comunicaţiile transoceanice de la nivel mondial erau efectuate prin cabluri de comunicaţii comerciale submarine, prin fibră optică, deţinute de entităţi private. O eventuală defecţiune de amploare la aceste cabluri submarine ar afecta operaţiuni guvernamentale esenţiale şi activităţile de afaceri, precum şi comunicaţiile, tranzacţiile financiare, logistice şi transporturile. În pofida măsurilor de protecţie, cablurile submarine se confruntă cu riscurile de a fi afectate de activităţile de pescuit, de operaţiuni de ancorare, de calamităţi naturale, defectarea pieselor componente sau din cauza unui atac deliberat. Suntem preocupaţi că potenţiali adversari ar putea căuta vulnerabilităţi la cablurile submarine din întreaga lume”, avertiza Frank Rose în discursul din 2 decembrie.
„Atacurile cibernetice la adresa siguranţei naţionale a SUA şi asupra activităţilor economice s-au intensificat atât ca frecvenţă, cât şi ca amploare, grad de sofisticare şi severitate a impactului. (…) În plus, nu este uşor să fie identificată originea atacurilor de acest fel. După cum bine ştiţi, Internetul este un instrument esenţial pentru prosperitatea şi siguranţa naţională a Statelor Unite”, sublinia Frank Rose în discursul rostit la Universitatea din Virginia.