3.9 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Protestele au continuat în Venezuela, deși președintele a anunțat amânarea scoaterii...

FOTO. Protestele au continuat în Venezuela, deși președintele a anunțat amânarea scoaterii din circulație a bancnotei de 100 de bolivari

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a încercat să calmeze spiritele după anunțarea înlăturării celei mai folosite bancnote naționale – cea de 100 de bolivari – susținând că decizia este un triumf asupra dușamnilor, relatează BBC. El susține că scoțând din circulație milioane de astfel de bancnote a distrus piața neagră. 

Retragerea bancnotei a stârnit proteste în mai multe zone ale țării, mai ales pentru că rezerva de lichidități s-a epuizat rapid. Deși președintele Maduro a decis sâmbătă amânarea scoaterii bancnotei din circulație până în ianuarie, numeroase  manifestări au avut loc și duminică.

Circa 300 de oameni au fost arestaţi de forţele de securitate venezuelene, în urma protestelor violente faţă de eliminarea bancnotei cu cea mai mare valoare, de 100 de bolivari, a anunţat duminică preşedintele Nicolas Maduro, citat de Reuters.

Reporterii BBC spun că multe magazine refuză deja să primească bancnotele de 100 de bolivari, deși legal sunt obligate să le accepte până anul viitor.

Mii de magazine s-au închis din cauza lipsei banilor, iar oamenii s-au văzut obligați să folosească transferurile bancare sau cardurile pentru a efectua aproape toate plățile. Mulți nu au mai putut cumpăra alimente, relatează sursa citată, iar decizia președintelui a dus și la proteste de stradă.

Nicolas Maduro declara, la începutul săptămânii, că bancnota de 100 de bolivari iese din circulație „în 72 de ore” pentru că „grupări criminale au transportat în Columbia 300 de miliarde de bolivari în bancnote de 100” și, prin această decizie, contrabanda va fi combătută și banii sustrași vor deveni inutili.

Datele băncii centrale din Venezuela arată că sunt în circulație peste 6 miliarde de bancnote de 100 de bolivari, aproape jumătate din numerarul aflat în circulație. Experții economici se tem că retragerea bancnotei va avea un efect pozitiv minim asupra uriașelor probleme economice și politice ale țării. Adversarii președintelui Maduro spun că măsura va ruina economia și că liderul de la Caracas trebuie înlăturat de la putere.

 

 

 

Cele mai citite

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Banca Mondială: Sărăcia extremă la nivel global revine la nivelurile dinaintea pandemiei

Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă