11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDezastru iminent. Experţii occidentali avertizează că dacă barajul Mosul va ceda, ar...

Dezastru iminent. Experţii occidentali avertizează că dacă barajul Mosul va ceda, ar putea îneca milioane de oameni. Aliaţii luptă împotriva ISIS pentru a prelua controlul asupra digului şi pentru a-l consolida

Experţii europeni avertizează că barajul din Mosul, puternic fisurat, este pe punctul de a se prăbuşi, iar dacă structura sa va ceda, ar provoca un dezastru fără margini. Barajul din nordul Irakului reţine mai mult de 12 milioane de metri cubi de apă adusă de râul Tigru. În 2014, când ISIS a capturat zona în care se află şi barajul, trupele irakiene s-au retras din zonă cu tot cu echipamentele pentru reparaţii, informează Daily Mail

Inginerii de la o companie italiană au fost însărcinaţi să intervină pentru a fixa fundațiile barajului din Mosul pentru a opri, la timp, inundaţiile devastatoare care ar putea produce pagube inestimabile. Aceştia au la dispoziţie doar 18 luni pentru a consolida construcţia care se află la doar 60 de kilometri, nord, de Mosul.

Experţii au anunţat că eforturile lor ar putea fi zadarnice dacă barajul va ceda în urma luptelor necontenite purtate pe teritoriul oraşului irakian, iar valuri de peste 13 metri ar putea conduce la un adevărat masacru, mai grav decât un atac nuclear.

În ciuda eforturilor experţilor europeni, dezastrul este iminent, explică un inginer de la Lulea University din Suedia. Structura barajului este în pericolul de a ceda indiferent de cine controlează zona, explică expertul pentru publicaţia Al Jazeera.  

“Nu contează câte eforturi se depun pentru a consolida construcţia. Intervenţiile nu fac decât să amâne dezastrul. Când va ceda va fi mai rău decât un atac nuclear”.

La doar 400 de kilometri distanţă, o bătălie pentru un alt dig este pe cale de a izbucni. Trupele kurde se află la 4 km de digul Eufratului, în Siria, regiune care se află sub controlul grupării ISIS.

Reprezentanţi ai aliaţilor au declarat pentru sursa citată faptul că luptătorii sirieni, alături de americani, francezi şi forţele speciale engleze au reuşit să elibereze zeci de sate de sub autoritatea jihadiştilor, pregătindu-se să preia şi regiunea în care se află digul.

Dacă barajul din Mosul s-ar prăbuşi, evenimentul ar fi o adevărată catastrofă mondială, ucigând peste 1,5 milioane de oameni, a avertizat ambasadorul SUA, mai devreme, în 2016.

Ambasadoarea SUA, Samantha Power, a făcut un apel către toate statele member ONU să intervină pentru a lua măsuri imediate. 

“Este crucial ca toate statele membre ale ONU să ia notă amploarea problemei și să înţeleagă importanța pregătirii unei strategii pentru a preveni o catastrofă de proporții inimaginabile”, a spus Power.

Barajul din nordul Irakului a fost construit pe o fundație instabilă care este supusă, continuu, unui fenomen de erodare, iar distrugerile au început să se adâncească imediat după ce grupul jihadist Stat Islamic şi-a exercitat controlul asupra zonei. 

 

 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă