26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariile bugetarilor, restituite retroactiv în august

Salariile bugetarilor, restituite retroactiv în august

Dacă problema resurselor necesare reîntregirii salariilor în sectorul de stat a fost rezolvată simplu, prin majorarea deficitului bugetar, Guvernul are alte două hopuri de trecut: avizul FMI şi respectarea legii responsabilităţii fiscale.

Majorarea salariilor bugetarilor cu 8% din iunie 2012, măsură promisă anterior de Guvernul Ponta, va fi stabilită la finele lunii iulie-începutul lunii august, după discuţii cu FMI, potrivit declaraţiilor făcute zilele trecute de ministrul Finan­ţelor Publice, Florin Georgescu.

Potrivit Mediafax, Ministerul Finanţelor propune suplimentarea cheltuielilor cu doar 3,5 miliarde lei, bazat pe execuţia veniturilor şi a cheltuielilor bugetare în primele cinci luni ale anului şi pe necesitatea plăţii salariilor majorate cu 8% începând cu luna iunie.

Creşterea salariilor nu poate fi însă posibilă fără majorarea capitolelor de cheltuieli cu salariile cuprinse în bugetele ministerelor ce au în subordine companiile de stat şi instituţiile publice de unde s-au tăiat banii în vara lui 2010. Majorările nu pot fi posibile decât dacă Guvernul va face rectificarea necesară a bugetului.  Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat, miercuri, la Guvern, că prima rectificare bugetară din acest an va fi efectuată la sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august, după consultări cu FMI.

Dacă sursa banilor necesari reîntregirii parţiale a salariilor s-a găsit, Guvernul Ponta obţinând acordul FMI asupra unei creşteri a deficitului cu 0,3 din PIB, de la 1,9% din PIB la 2,2% (aproximativ 1,6 miliarde lei), rămâne problema respectării Legii respon­sabilităţii fiscale, adoptată în 2010 la solicitarea FMI.

Impedimente legale

Legea conţine două prevederi care pot pune beţe în roate Guvernului, desigur dacă acesta va dori să o respecte. O primă prevedere spune că nu pot fi promovate cu mai puţin de 180 de zile de la încetarea mandatului actualului Guvern acte normative care măresc cheltuielile cu salariile în sectorul bugetar. Rectificarea bugetară promisă pentru iulie-august este un astfel de act deoarece mandatul Guvernului expiră în noiembrie după alegerile generale. Bugetul pe anul curent prevede cheltuieli de personal în creştere faţă de anul trecut de doar 1,3 miliarde lei (3,3%), adică de la 38,5 miliarde lei la 39,8 miliarde lei. Repartizată pe cele 6 luni din an rămase, creşterea posibilă cu respectarea legii menţionate ar fi de 6,6%, în condiţiile în care s-a promis una de 8%.

O a doua prevedere afirmă că cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul unui an cu ocazia rectificărilor bugetare. Pentru ca majorarea  să fie posibilă ar fi necesară reducerea numărului de personal din sectorul bugetar.

Nu în ultimul rând, creşterea promisă va trebui să aibă acordul FMI. Instituţia mondială va parafa propunerile de modificare a bugetului înaintate ei de către Guvern.

Pentru ca salariile să crească la nivelul anterior amputării lor în iunie 2010 va mai fi necesară încă o majorare de 7,5%, care ar putea fi acordată în ianuarie 2013, dacă situaţia economică o va permite, după cum au stabilit anterior Guvernul şi FMI. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

România urcă pe locul 12 în clasamentul celor mai îmbătrânite națiuni, conform datelor ONU

România a devenit a 12-a cea mai îmbătrânită țară din lume în 2024, urcând o poziție față de 2019, când se afla pe locul...

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

România rămâne printre țările cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

România continuă să se numere printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai accesibile credite ipotecare, conform unui raport realizat de platforma Ipotecare.ro...
Ultima oră
Pe aceeași temă