15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialS.O.S.: Delta Dunării, o zonă turistică abandonată

S.O.S.: Delta Dunării, o zonă turistică abandonată

Asociaţiile de promovare a turismului atrag atenţia asupra faptului că Delta Dunării este o zonă turistică abandonată din punctul de vedere al autorităţilor publice centrale. Deşi ar fi trebuit să fie un magnet pentru turişti, această zonă, unică în Europa, funcţionează mult sub potenţialul său.

„La acest moment, nivelul vânzărilor de vacanţe turistice în Delta Dunării este foarte mic, cu mult sub pragul care să permită o rentabilitate eficientă a structurilor de cazare care lucrează legal. E adevarat că, pe alocuri, tarifele de cazare şi masă nu sunt foarte accesibile, tocmai pentru că nivelul de taxare fiscală este supraîncărcat prin taxe şi suprataxe pe care turistul este pus să le platească de mai multe ori pentru aceeaşi noapte de cazare în această zonă”, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.

Operatorii privaţi din Delta Dunării, fie că vorbim de hotelieri, proprietari de pensiuni, pontoane dormitor, ambarca­ţiuni de agrement sau touroperatorii care promovează şi vând acest produs, spun că nu beneficiază de sprijin din partea autorităţilor publice  centrale pentru dezvoltarea investiţiilor în turism în această zonă şi pentru sistematizarea, organizarea şi dezvoltarea durabilă a acestei regiuni.

Ei afirmă că ministerul de resort nu a avut şi nu are în plan, în prezent, nici o strategie specială pentru dezvoltarea şi promovarea Deltei Dunării. În acelaşi timp, aceştia acuză însă că se acordă finanţări unor ONG-uri nereprezentative, care nu au o activitate reală sau una relevantă, dar care beneficiază de granturi exorbitante, cu mult mai mari decât orice profit ar putea obţine investitorii ce deţin active de milioane de euro şi zeci de angajaţi. Acuză, de asemenea, că nu există nici o monitorizare a utilităţii folosirii acestor fonduri.

„În ciuda declaraţiilor publice făcute de-a lungul anilor, Delta Dunării rămâne o regiune abandonată de către autorităţile centrale, în timp ce operatorii privaţi, autorităţile locale şi organizaţiile din turism nu au resursele şi prerogativele legislative necesare pentru a schimba condiţiile în care se derulează acest produs turistic.

Soluţia: o strategie eficientă

Corina Martin spune că soluţia la această problemă o reprezintă iniţierea unei strategii durabile, coerente şi eficiente, la care să se lucreze în sistem de parteneriat public-privat. Rezultatele concrete ale acestei strategii ar trebui să fie: dezvoltarea infrastructurii turistice specifice, o taxare fiscală inteligentă, modificarea legislaţiei pentru a stimula investiţiile de cazare şi agrement, promovarea pe pieţele externe. „Din păcate, la nivelul autorităţilor publice centrale o asemenea strategie nu există”, spune Corina Martin.

La rândul său, Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării, spune că, pentru a investi în continuare, oamenii de afaceri au nevoie de câteva măsuri. În primul rând, este vorba despre posibilitatea achiziţiei de combustibil fără plata  accizei şi a taxei de drum pentru posesorii de bărci şi hoteluri plutitoare, prin autorizarea unuia sau mai multor agenţi economici în Tulcea şi Delta Dunării, care să livreze combustibil pe apă, şi posibilitatea plătirii taxei de acces în Rezervaţie la locaţiile turistice autorizate. „Este nevoie de o aliniere a taxelor, de clasificarea corectă a unităţilor de cazare din zonă, precum şi de organizarea în această zonă a  unor evenimente specifice de promovare a Deltei Dunării. O dată cu realizarea acestor probleme, zona de Deltă va putea deveni un produs turistic mai accesibil, deci implicit mai căutat şi de interes pentru toate categoriile de turişti români şi străini”, a mai spus Daniel Iluşcă.

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă