6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialMedicamente inteligente pentru cancer: Alternativele la chimioterapie pot trata cu succes de...

Medicamente inteligente pentru cancer: Alternativele la chimioterapie pot trata cu succes de până la 100%

Bolnavii de cancer au o nouă speranță: medicamentele inteligente. Unele dintre acestea ac­ționează chiar la nivel molecular, iar altele au rolul de a preveni declanșarea cancerului ca urmare a unor mutații genetice descoperite la pacienți. O parte a acestor medicamente sunt utilizate în tera­piile aplicate la Institutul Oncologic din Cluj.

Unul dintre cei care susțin aplicarea noilor terapii este profesorul Tudor Ciuleanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj. Mai mulți medici sunt de părere că, în ultimii ani, a început o adevărată revoluție în tratarea diferitelor tipuri de cancer.

Cancere vindecabile 70 la sută

Mai mulți medici de la Institutul Oncologic din Cluj și de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ au prezentat rezultatele aplicării cercetării științifice în domeniul tratării cancerului. Profesorul universitar Tudor Ciuleanu afirmă că terapia moleculară cu ajutorul medicamentelor inteligente oferă o rată pozitivă de răspuns de 70 la sută în cazul anumitor tipuri de cancere, precum cel pulmonar, care erau foarte greu de tratat până acum.„Dacă luăm ca exemplu doar cancerul pulmonar, care are cea mai ridicată incidență în cazul bărbaților, metodele clasice de abordare a bolii presupuneau intervenție chi­rurgicală, chimioterapie, radio­terapie, ca opțiuni principale de tratament. Expunerea la chimio­terapie, de pildă, afectează semnificativ calitatea vieții pacienților, prin reacțiile adverse care o însoțesc. Este important să observăm și să ne raportăm la alternativele moderne de abordare a afecțiunilor oncologice și la exemplele de inovație din domeniu, ca la niște răspunsuri necesare în conturarea viitorului. Abordările moderne, precum terapia cu inhibitori ai punctelor de control ai răspunsului imun și terapiile moleculare țintite, au în vedere, pe lângă obiectivul principal de creștere a ratei supraviețuirii, reducerea efectelor adverse și ușurarea întregului proces de administrare a tratamentelor. În ceea ce privește patologia oncologică pulmonară, asistăm la progrese importante care ne permit diferențierea tipurilor de tumori și individualizarea îngrijirii, chiar și în stadiile avansate“, a declarat profesorul universitar Tudor Ciuleanu.

Registrul Național crește speranța de vindecare

De asemenea, conferențiarul universitar Bogdan Fetică afirmă că există tipuri de cancer care sunt vindecabile în proporție de 100 la sută, dacă sunt depistate la timp și tratate corect. „Un exemplu în acest sens este cel al cancerelor de piele, care pot fi tratate foarte bine“, a spus conferențiarul universitar Bogdan Fetică.

Doctorul Florian Nicula, de la Institutul Oncologic din Cluj, crede că lucrurile pot fi îmbunătățite și mai mult prin politicile publice ale Ministerului Sănătății, respectiv prin screening și prin alcătuirea unor registre naționale de cancer, care să ofere cercetătorilor baze valide de date pentru cercetarea efectelor și incidenței acestei maladii.

El a afirmat că, la nivel european, autoritățile aplică trei tipuri de astfel de politici de depistare precoce a cancerului, care se referă la cancerul de col uterin, la cancerul de sân și la cel colo-rectal. În România, însă, nu există decât un program de screening în domeniul cancerului de col uterin și un proiect regional în domeniul cancerului de sân. Anul trecut, în România, au murit din cauza cancerului peste 51.000 de persoane.

Bronho-pulmonare și de sân, cele mai răspândite cazuri

Cifrele oficiale furnizate de Organizația Mondială a Sănătății arată că, anual, peste opt milioane de oameni pierd bătălia cu cancerul. Unii dintre ei sunt diagnosticați prea târziu, alții nu au acces la medicamentele necesare. Statistica mai arată că jumătate din decesele asociate cancerului apar prematur, în special în segmentul de vârstă 30-69 de ani, adică, în mare parte, în rândul persoanelor active profesional. În România, cele mai des întâlnite tipuri de cancer sunt cele bronho-pulmonare și de sân. Potrivit Ministerului Sănătății din România, în anul 2015 au fost înregistrate 61.703 noi cazuri de cancer. Peste media națională este incidența cancerului în județul Cluj. În 2015 au fost înregistrate 2.372 noi cazuri de cancer, față de 2.202 în 2014. Creșterea numărului cancerelor depistate nu este neapărat o veste rea: unele dintre ele sunt descoperite precoce și pot fi vindecate integral. Pentru 2016, datele încă nu au fost centralizate. În total, la finalul primului semestru din 2016, în evidențele medicilor clujeni se aflau 18.409 bolnavi. Unii dintre ei au beneficiat de noile tratamente și sunt în curs de vindecare, spun medicii de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Pentru alte județe datele sunt incerte, în lipsa unor registre naționale centralizate.

Cele mai citite

Titus Corlățean: Urmaşii Brătienilor, la disperare, au dat curs unui proces incredibil de manelizare

Senatorul PSD de Dâmboviţa Titus Corlăţean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că "urmaşii Brătienilor, la disperare, au dat curs unui...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă