Aproximativ 300.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să se înscrie pentru a susţine examenul de bacalaureat, cu aproape 100.000 mai mulţi decât în 2011. Diferenţa provine de la numărul de candidaţi care nu au reuşit să obţină note de trecere la sesiunile de anul trecut, când promovabilitatea a fost sub 50%.
Absolvenţii de liceu care au susţinut de cel puţin două ori examenul de bacalaureat şi nu l-au trecut vor fi obligaţi să plătească o taxă. Cei din promoţiile anterioare care se vor prezenta la toate probele vor achita 230 de lei. Candidaţii care nu vor susţine toate probele vor avea de plătit 39 lei pentru fiecare probă. Taxele pentru 2012 au fost stabilite de Ministerul Educaţiei în funcţie de rata inflaţiei.
Metodologia de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului prevede că absolvenţii au dreptul să susţină examenul în mod gratuit de cel mult două ori, după care vor fi examinaţi numai în urma achitării unei taxe care a fost introdusă de anul trecut.
De taxe nu scapă nici absolvenţii claselor de matematică-informatică, intensiv informatică, ai claselor cu studiu intensiv şi bilingv al limbilor străine şi cu predare în limbile minorităţilor, ai claselor cu profil pedagogic, specializarea învăţători – educatoare şi care doresc să obţină atestat. Preţul acestuia este de 60 lei/candidat.
Pe 1 iunie, elevii claselor a XII-a vor lua vacanţă, iar în perioada 11-27 iunie sunt programate probele de competenţe lingvistice şi digitale ale examenului de Bacalaureat. Pe 2, 4 şi 6 iulie vor fi organizate probele scrise, iar rezultatele sunt aşteptate pe 13 iulie.
De asemenea, elevii care sunt prinşi că au încercat să copieze vor fi eliminaţi din examen şi nu vor mai putea să repete probele mai devreme de toamna anului viitor.