4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialVechi practici ale serviciilor secrete rusești. Gloanțe și otrăvuri pentru opozanții regimului...

Vechi practici ale serviciilor secrete rusești. Gloanțe și otrăvuri pentru opozanții regimului Putin

Vladimir Kara-Murza Jr., jurnalist și activist, a fost diagnosticat cu „otrăvire severă cu o substanță necunoscută“, iar starea sa este critică. Este a doua oară în ultimii doi ani. Misterioasa boală a cunoscutului opozant rus, apropiat al lui Boris Nemțov, politicianul împușcat mortal în februarie 2015, readuce în actualitate „plaga“ ce-i ucide pe opozanții înverșunați ai regimului Putin.

Noua otrăvire a lui Kara-Murza, anunțată de Interfax, a atras numai comentarii ce fac referire la „consumul excesiv de polonium“. De aici, s-a făcut imediat legătura cu celebrul caz al lui Alexander Litvinenko, otrăvit tot cu polonium în 2006. În mai 2015, ca și Litvinenko, Kara-Murza a prezentat simptome de otrăvire după ce a luat masa la un restaurant din centrul Moscovei cu un prieten, membru al Partidului Libertății Poporului, înființat de Boris Nemțov (ucis la o sută de metri de Kremlin). La trei ore de la prânzul obișnuit, fără consum de alcool, Kara-Murza s-a simțit rău, într-o jumătate de oră paralizând. Internat de urgență, nu i se putea stabili diagnosticul, iar starea sa de sănătate se deteriora de la o oră la alta, organele cedând pe rând ca în urma ingerării unei toxine puternice. La o lună de la internare, după ce soția sa, Evghenia, i-a luat mostre pentru a le trimite la laboratoare din Anglia și Franța, Kara-Murza și-a revenit „ca prin minune“, după cum s-au exprimat doctorii de la spitalul din Moscova unde fusese internat. Dar nu și-a revenit complet, nici după trei luni de recuperare la o clinică de lângă Washington. A rămas cu o semipareză. În ciuda faptului că a fost convins că a fost otrăvit, deși nu s-a stabilit tipul otrăvii, Kara-Murza s-a întors la Moscova, unde avea proiecte în desfășurare, în cadrul mișcării de opoziție Open Rusia, încercând să unească întreaga opoziție rusă din Europa. Dar, din nou, i s-a făcut rău, aflându-se acum în stare critică.

Jurnaliștii, ținte predilecte

„Aerul“ Moscovei pur și simplu face rău unor opozanți foarte puternici ai liderului actual, Vladimir Putin, chiar dacă aceștia nu se află în Rusia. Este celebru cazul lui Alexander Litvinenko, fost ofițer FSB, otrăvit cu polonium în 2015, la Londra. Fostul președinte ucrainean Viktor Iușcenko, a rămas desfigurat în urma unei otrăviri cu dioxină în timpul campaniei din 2004 împotriva favoritului Moscovei, Viktor Ianukovici.
În același an, jurnalista de investigații Anna Politkovskaia, de la Novaia Gazeta, care a publicat multe anchete stânjenitoare pentru Kremlin, s-a simțit foarte rău după ce a băut o ceașcă de ceai pe o cursă aeriană internă Aeroflot. Intoxicarea a fost, de asemenea, cu o substanță necunoscută. Doi ani mai târziu, pentru că nu s-a potolit, a fost împușcată mortal, în fața clădirii din Moscova unde locuia. 

Un alt jurnalist de la Novaia Gazeta, Iuri Șekocikin, murise, în 2003, după câteva săptămâni de la otrăvirea cu o substanță necunoscută. În toate aceste cazuri, anchetele nu au scos nimic la iveală, morțile suspecte și crimele asupra opozanților lui Putin rămânând un mister. Câteva cancelarii străine au condamnat încălcările drepturilor omului din Rusia, reacția dură a Kremlinului față de opoziție, dar nicio referire concretă la aceste cazuri ce demonstrează reluarea unor practici vechi ale serviciilor secrete rusești pentru eliminarea persoanelor „indezirabile“.  

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Creștere spectaculoasă a salariilor românilor, de 22 de ori în ultimii 25 de ani

Salariul mediu net în România a atins în octombrie 2024 un nou record, ajungând la aproape 5.300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă...

Republica Moldova: Guvernul Recean rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură a eșuat

Moțiunea de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 18...

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă