14.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialInspectoratul a revenit: vrea să recupereze prejudiciul de 75,5 miliarde de lei...

Inspectoratul a revenit: vrea să recupereze prejudiciul de 75,5 miliarde de lei de la inculpatii din lotul Năstase

 

Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a trimis luni o nouă adresă la Inalta Curte prin care a anunţat că se constituie, din nou, parte civilă prejudiciată cu suma de peste 75,5 miliarde de lei vechi în dosarul în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare, spun surse de la instanţa supremă.

Inspectoratul a trimis aceast document la Inalta Curte la ordinul şi cu încuviinţarea lui Ponta, cu scopul de a atenua acuzaţiile de ingerinţe în actul de justiţie, spun sursele RL. Reamintim că premierul a fost acuzat că a vrut să-l ajute pe Năstase să scape de dosarul penal „Trofeul Calităţii” în care a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare.

Aceste acuzaţii au apărut deoarece, chiar din prima sa şedinţă de conducător al guvernului, Victor Ponta a trecut in subordinea sa directă Inspectoratul pentru Construcţii, apoi a numit un alt şef- Constantin Adrian Balaban Grăjdan-, care a trimis o adresă la Inalta Curte cu inexistenţa inexistenţa prejudiciului în baza căruia avocaţii au cerut achitarea lui Năstase.

Citeşte şi Informaţie şoc. Grăjdan a fost detaşat de la Armată la Inspectoratul în Construcţii „pentru a executa misiuni”

Potrivit propriei declaraţii date RL, Balaban-Grăjdan a făcut acest lucru „pentru a-şi repara cumva greşeala faţă de Năstase”deoarece, în urmă cu câţiva ani, el a fost cel care dus documente la DNA în baza cărora fostul premier a fost inculpat şi trimis în judecată.

După ce Balaban-Grăjdan a trimis adresa la Inalta Curte pentru a-l salva pe Năstase, procurorii anticorupţie l-au învinuit pentru favoriarea infractorului şi au ridicat documente de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii. De asemenea, procurorii i-au audiat pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe responsabilii care din 2008 pînă în 22 mai 2012 au cerut recuperarea prejudiciului.

Citeşte şi Ministrul Justiţiei îi dă o mână de ajutor lui Victor Ponta în scandalul Balaban – „Trofeul Calităţii” – Adrian Năstase

Complicitate

Sursele RL spun că Ministerul Justiţiei, cu ştiinţa ministrului Titus Corlăţean, l-ar fi ajutat pe Balaban -Grăjdan să redacteze adresa către Inalta Curte în aşa fel încât să fie utilă lui Năstase. „Balaban-grăjdan nu s-a consultat cu nimeni de la noi din Inspectorat pentru redactarea adresei către Inalta Curte, ci cu cei de la Ministerul Justiţiei. Noi avem sediu comun cu Ministerul Justiţiei şi a fost uşoară deplasareasa acolo” spun surse ISC.

Contactat de RL, Titus Corlăţean a declarat: „Cu mine nu s-a consultat Grăjdan. Nu exclud să se fi consultat cu alţii. Inspectoratul este într-adevăr pe acelaşi palier cu mine, dar la mine personal nu a fost.”

Cele mai citite

Primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasă a fost aprobat

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent primul vaccin antigripal care poate fi administrat fără a fi nevoie de un furnizor...

Ce spun Ciucă și Ciolacu în urma publicării motivării Curții Constituționale

Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la alegerile prezidențiale, susțin este nevoie de o amplă reformă a CCR. „Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei...

Ousmane Dembele ar putea să-și încheie rapid aventura la PSG

Ousmane Dembele ar putea să-și finalizeze rapid cariera la Paris Saint-Germain, având în vedere recentul incident în care a fost exclus din lot pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă