7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăGDPRCinci reguli de aur ca să previi cancerul

Cinci reguli de aur ca să previi cancerul

Dintre cei care suferă de cancer, mulţi povestesc că această boală s-a declanşat în urma unui şoc, spre exemplu divorţ, decesul cuiva drag, pierderea unor bunuri importante. Alţii spun că au fost tot timpul neatenţi cu alimentaţia şi că preferau în special prăjelile, dulciurile, alimentele picante. Toate astea cumulante cu un job ultrasolicitant. Există însă şi pacienţi cu cancer care spun că au trăit mereu sănătos: nu au fumat, nu au băut alcool, nu s-au stresat peste măsură. Cancerul nu apare însă din senin, mai ales dacă terenul vostru genetic este vulnerabil. Un singur factor nociv este sufi-cient pentru a determina genele defecte să se exprime. Doctorii spun însă că există şi metode de prevenţie. Spre exemplu, dacă mâncaţi sănătos (dietă abundentă în fructe, legume şi seminţe), faceţi sport, nu vă îngrăşaţi, reduceţi cu 30-40% riscul de a face o formă de cancer. Dacă vă îngrijiţi doar de alimentaţie, dar sunteţi sedentari, scădeţi doar cu 20% riscul de a face cancer. Aşadar, iată ce trebuie să faceţi pentru a scădea cât mai mult riscul apariţiei cancerului:

Începe cu dieta

Scoate din alimentaţie prăjelile, mezelurile, afumăturile. Sunt cu adevărat periculoase pentru sănătate. Numeroase substanţe din alimentele afumate sau prăjite, din alunele sau chipsurile râncede ori din conserve sunt cancerigene.

Citeşte şi ATENTIE. Soia face ca tumorile la sân să fie mai rezistente

Periculoase sunt şi acrilamidele, substanţe care se formează în alimentele prăjite, bogate în carbohidraţi, aşa cum sunt cartofii prăjiţi. Alimentele din conserve trebuie evitate pe cât posibil, deoarece majoritatea conţin conservanţi cancerigeni chimici. Plus că în România nu există posibili-tatea de a controla foarte bine cantitatea de chimicale şi conservanţi din mezeluri. Limitat trebuie să fie şi consumul de zahăr şi de sare. E suficient ce luaţi din fructe, legume. Ca să gătiţi mai cu gust, puteţi să folosiţi de exemplu mirodenii, nu trebuie să exageraţi cu sarea.

Elimină alcoolul

Un pahar de vin la ocazii nu îţi face rău, dar să bei în fiecare zi este cu adevărat periculos. Alcoolul este implicat în cancerul faringian, laringian, esofagian şi al cavităţii bucale. El poate grăbi expri-marea anumitor tipuri de cancer.

Citeşte şi Cinci idei inovatoare pentru lupta împotriva cancerului

La femei, de exemplu, alcoolul poate grăbi apariţia cancerului la sân, iar la bărbaţi poate favoriza cancerul de colon sau pancreatic.

Renunţă la tutun

Un alt factor de risc cancerigen este fumatul. Acesta poate cauza cancer la nivelul cavităţii bucale, cancer esofagian, faringian, laringian, pulmonar, pancreatic sau la vezica biliară. Când se asociază consumul de alcool cu fumatul, riscul de cancer se dublează. Statisticile arată că 35% dintre can-cerele la bărbaţi şi 13% dintre cancerele la femei sunt cauzate de fumat.

Învaţă să te calmezi

Stresul este un factor de risc pentru că scade eficienţa mecanismului de apărare al organismului. După perioade lungi de stres, oamenii ajung să se îmbolnăvească foarte uşor. Răcesc mai repede, au dureri de stomac, fac ulcer, gastrită sau dezvoltă alergii.

Citeşte şi Obezitatea favorizează apariţia cancerului. Vezi de ce!

E bine să înveţi autocontrolul. Să nu ţipi când altcineva ţipă şi să îl laşi să se calmeze. Să nu uiţi să te răsfeţi şi să faci ceva şi pentru tine în fiecare zi. Să îţi fixezi limite pe care să nu le depăşeşti. Nu în ultimul rând, odihneşte-te. E bine să ai un program de somn strict, întocmai ca cei mici, adică să reînveţi să te culci şi să te trezeşti la ore fixe. Somul reface mult din resursele organismului.

Fă mişcare

Specialiştii îţi recomandă să nu ai variaţii de greutate mai mari de 5 kg. Prevenirea cancerului se mai face şi prin activitate fizică zilnică: minimum 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână pen-tru adulţi.

Citeşte şi Gheorghe Mencinicopschi: Nitraţii şi nitriţii din apă nu dispar prin fierbere şi pot provoca moartea sugarilor

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă