3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăGDPRCinci idei inovatoare pentru lupta împotriva cancerului

Cinci idei inovatoare pentru lupta împotriva cancerului

Inovaţiile din medicină ar putea facilita detectarea şi diagnostica-rea rapidă a cancerului, precum şi identificarea unor tratamente eficiente care să crească rata de supravieţuire a pacienţilor.

La o competiţie internaţională de inovaţie în tratamentul împotriva cancerului, lansată la sfârşitul anului trecut, au fost înscrise peste 500 de idei din 40 de ţări, care au stârnit dezbateri aprinse între peste 200 de instituţii academice şi cercetători din întreaga lume.

Inovaţiile în tratamentul cancerului ar putea ajuta medicii să depisteze această maladie în etape incipiente, să pună diag-nostice mai exacte şi să aleagă cel mai bun tratament posibil, în funcţie de forma specifică de cancer a fiecărui pacient în parte. Unele dintre ideile înscrise ar putea ajuta medicii să înţeleagă mai bine asemănările moleculare dintre cancerul mamar şi alte tumori solide, cu un accent special pe tumorile asociate cancerului triplu negativ, o formă de cancer care nu răspunde atât de bine la tratamentele standard, fiind de regulă mai agresiv.

„Competiţia pe care am lansat-o este un apel la acţiune pentru a determina cercetătorii şi companiile active în domeniul oncologiei, dar şi alţi inovatori din întreaga lume să accelereze inovaţia şi să contribuie la stoparea acestei boli implacabile. Deseori, cercetarea aflată în etape incipiente atrage cu greu atenţia investitorilor de capital iniţial. Competiţia ne-a demonstrat că există un număr remarcabil de idei revoluţionare care merită să fie promovate, finanţate şi incubate”, a declarat Beth Comstock, vicepreşedinte senior şi director de marketing al GE, compania care a lansat competiţia pentru inovaţie.

Cele cinci idei câştigătoare ale „Competiţiei GE – imaginaţie sănătoasă împotriva cancerului”, cu premii în valoare de 100 milioane de dolari, au fost:

Abordare personalizată a cancerului mamar triplu negativ: Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee, dezvoltă MyCancerGenome, un instrument decizional şi o resursă online privind medicina cancerului disponibilă gratuit medicilor, pacienţilor, îngrijitorilor şi cercetătorilor. Oferă informaţii actualizate despre mutaţiile care determină extinderea cancerului mamar şi implicaţiile tratamentului aferent, inclusiv studii clinice existente axate pe genom pentru cancerul mamar triplu negativ.

Crearea unor implanturi mamare mai sigure şi mai solide cu proprietăţi vindecătoare şi de combatere a cancerului: Universitatea Akron din Akron, Ohio, dezvoltă materiale noi pentru reconstrucţia mamară care să permită transformarea extensoarelor şi implanturilor de ţesut în dispozitive cu proprietăţi vindecătoare şi de combatere a cancerului. Datorită stratului protector impregnat cu agenţi farmaceutici, noul dispozitiv va combate infecţiile, va reduce inflamaţiile şi va putea chiar să atace şi să distrugă celulele canceroase izolate.

Identificarea predispoziţiei la extinderea cancerului: Centrul de cancer Moffitt din Tampa, Florida, încearcă să înţeleagă genele de „modificare” genetică şi rolul lor în predispoziţia la extinderea cancerului spre alte regiuni ale organismului după declanşarea bolii. Acest studiu ar putea deveni baza analizelor de diagnosticare a genelor care predispun pacientul la un risc disproporţionat de extindere a cancerului şi ar putea stabili nivelul de agresivitate a tratamentului.

Salvarea vieţilor în ţările aflate în curs de dezvoltare: În cazul ţărilor aflate în curs de dezvoltare, cum ar fi Uganda, ecografia mamară ar putea ajuta la identificarea cancerului la femeile tinere cu noduli palpabili. Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle, Washington, şi Institutul de Cancer Uganda (UCI) din Kampala instituie un program de screening pentru cancerul mamar, în cadrul căruia femeile vor beneficia de educaţie privind cancerul mamar, iar cele care prezintă simptome vor beneficia de analize clinice mamare şi ecografie mamară. Femeile cu noduli suspecţi vor fi trimise la UCI pentru prelevare de ţesut şi, în caz de malignitate, pentru tratament.

Terapie personalizată pentru cancerul mamar triplu negativ: Cercetătorii din cadrul Centrului de Cancer Vanderbilt-Ingram din Nashville, Tennessee, au demonstrat că analiza expresiei genelor indică cel puţin şase subtipuri distincte ale bolii pentru cancerul mamar triplu negativ care ar putea răspunde diferit la chimioterapie. Pe baza acestei descoperiri, centrul concepe studii clinice cu terapie ţintită pentru subtipurile selectate, care va fi pusă la dispoziţia pacienţilor în curând.

Turism medical pentru a beneficia de inovaţiile medicale

Din păcate, multe dintre inovaţiile medicale în tratarea cancerului nu sunt disponibile în spitalele din România şi bolnavii din ţara noastră sunt nevoiţi să apeleze la clinici din străinătate. Anual, peste 10.000 de români merg în străinătate pentru intervenţii şi tratament medical. Dintre aceştia, în jur de 1.500 merg la Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia.

Aici se găseşte unul dintre cele mai noi şi performante dispozitive utilizate în tratamentul cancerului. TrueBeam este unic pentru că permite integrarea metodelor de radioterapie şi radiochirurgie într-un singur aparat.

În plus, prin comparaţie cu alte tehnologii, TrueBeam permite un dozaj mult mai mare de radiaţii într-un timp mai scurt şi are capacitatea de a radia tumora cu o foarte mare precizie. Astfel, durata sesiunilor de tratament şi numărul acestora se reduc semnificativ.

Deocamdată însă, doar românii cu bani pot beneficia de această tehnologie modernă: un tratament complet cu TrueBeam costă peste 20.000 de euro. 

Viitorul medicinei

Companiile farmaceutice susţin că multe dintre ideile şi studiile inovative privind cancerul – o mare parte din ele create de laboratoare universitare – sunt nesigure, ceea ce are consecinţe sumbre pentru producerea de medicamente noi în viitor.

Medicul Glenn Begley, director al departamentului de cercetare la o companie farmaceutică, a selectat într-o perioadă de zece ani 53 de idei pe care a încercat să le pună în practică. Din păcate, 47 din cele 53 de inovaţii au fost bazate pe studii şi experimente greşite şi nu au putut fi materializate în realitate.

„Este şocant. Industria farmaceutică se bazează pe studiile efectuate în laboratoarele universitare pentru a identifica noi posibilităţi de a dezvolta medicamente. Nu poţi să investeşti milioane de dolari doar bazându-te pe observaţii”, a declarat Glenn Begley.

Cercetătorii explică incapacitatea de a câştiga lupta cu cancerul prin mai multe motive, de la experimentele pe şoareci de laborator, care sunt irelevante pentru tratarea cancerului la oameni, până la subfinanţarea domeniului de către autorităţile guvernamentale.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă