13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBătrânii stau la coadă pentru biletele de tratament

Bătrânii stau la coadă pentru biletele de tratament

Deşi biletele încă nu au ajuns la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa, peste 3.600 de bătrâni au făcut deja cereri pentru a intra în posesia lor.

 

Cu toate că pot face acest lucru pe tot parcursul anului, persoanele de vârsta a treia au luat cu asalt ghişeele CJP Constanţa încă de luna trecută. „Mi-am depus dosarul de la începutul lui ianuarie, în speranţa de a mă afla printre primii care-şi ridică biletele. Din păcate, mi s-a spus că nu se ştie exact cu ce dată ne vor fi puse la dispoziţie”, ne-a declarat Cristina Prodan, o bătrână în vârstă de 73 de ani. Problema este că încă nu se cunoaşte data la care vor veni biletele.

„Încă nu am fost anunţaţi cu ce dată ne vor veni biletele”, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei, Kristina Mutiş. Cererile pentru biletele de odihnă şi tratament se depun în prezent după aceleaşi criterii ca şi cele de anul trecut, adică în baza afecţiunii solicitantului, a tipului de pensie (prioritate vor avea cei cu pensii cu grad de handicap), ultimul tratament urmat într-o staţiune balneară, cuantumul pensiei şi desigur, data depunerii cererilor. În plus, cererile de la dosar trebuie să fie însoţite de bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cupon de pensie şi o copie a actului de identitate.

Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear gratuit (pensionarii de invaliditate) sau cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii de 50% din venit. Totodată, beneficiarii trebuie să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin şase luni, în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului, asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau beneficiar al prevederilor unor legi specifice, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. Pe parcursul unui an calendaristic, unui beneficiar i se poate elibera un singur bilet. 

Cele mai căutate staţiuni

Ca de obicei, majoritatea celor care şi-au depus deja cererile au optat pentru următoarele staţiuni: Slănic Prahova, Buşteni, Covasna, Sovata, Techirghiol, Tuşnad, Amara, Sărata Monteoru, Herculane, Olăneşti, Moneasa, Călimăneşti, Buziaş, Felix, Govora, Mangalia, Eforie.

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă