O galerie a Salinei Turda care este în afara circuitului turistic a fost închiriată de un producător local de mezeluri, care a decis să producă o gamă specială de alimente de lux. Ideea îi aparține lui Olivian Bogdan, fiul fondatorului unei fabrici de mezeluri din satul Mihai Viteazu.
Salina Turda nu este doar cel mai vizitat obiectiv turistic din România, ci locul unde sunt maturate unele dintre cele mai apreciate preparate alimentare tradiționale din România. Este vorba de o gamă de specialităţi din carne de porc. Aceste mezeluri sunt primele produse tradiționale din carne atestate oficial în județul Cluj.
Mezelurile din salină
În salină sunt maturate vreme de 25 de zile preparatele din carnea porcilor crescuți în gospodăriile din jurul Turzii. Astfel sunt puse în valoare calitățile deosebite ale aerului sărat din salina din inima Transilvaniei.
Totul începe prin cumpărarea porcilor. Pentru că mezelurile din salină sunt atestate drept produse tradiționale, reprezentanții firmei producătoare, CIA Aboliv din satul Mihai Viteazu, nu folosește porci de la marile ferme din județ, ci animale care sunt crescute de gospodarii din sat sau din împrejurimi. Cel mai adesea, porcii respectivi sunt din rasa Marele Alb, cu o productivitate deosebită. Originile acestei rase sunt englezești. După cumpărare, porcii sunt sacrificați în abatorul din satul Mihai Viteazu. Apoi, carnea lor este utilizată pentru a realiza preparatele care sunt specifice gastronomiei locale. Angajații fabricii de mezeluri folosesc doar condimentele tradiționale, care pot fi găsite în bucătăria oricărei gospodine din sat, precum piperul sau boiaua.
Produsele preparate din carne sunt mai întâi ținute într-o apă sărată adusă de la câțiva kilometri, dintr-o fântână numită Mărătoarea din Micești. Fântâna a fost creată de o bombă de aviație, căzută lângă Turda în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Bomba nu a explodat, iar în anul 1944, geniștii Armatei Regale Române au fost trimiși să o dezamorseze. Au reușit, însă au săpat o groapă de mari dimensiuni pentru a reuși să extragă această bombă. Încet-încet, groapa s-a umplut cu apă sărată, provenită dintr-un izvor local, care spală „lentila“ de sare situată sub dealurile din apropiere. Localnicii au amenajat, cu ajutorul unor grinzi de lemn, o fântână, pe care au botezat-o mărătoare.
Am ales acest spaţiu pentru că a fost măsurat un an şi am constatat că fluctuaţiile de temperatură şi umiditate sunt foarte, foarte mici. Având în vedere că mezelurile au atestat de produs tradiţional, capacitatea este foarte mică, de 400 de kilograme pe lună. E un produs unic în România, în care noi am pus foarte mult suflet.“
Olivian Bogdan, antreprenor
Din 1945, datorită apei sărate din această fântână, nici unul dintre locuitorii Miceștiului nu a mai cumpărat sare. Oamenii folosesc apa sărată pentru a-și prepara hrana. Apa este atât de bogată în sare, încât uneori clorura de sodiu se cristalizează și se depune în straturi albe în jurul fântânii, iar astfel apare iluzia optică a unei zăpezi minerale.
În această apă sărată sunt păstrate mezelurile tradiționale. Apoi, după ce bucățile din carne de porc sunt ținute o vreme în saramură, preparatele sunt duse în salină, spune directorul companiei care produce aceste mezeluri, Olivian Bogdan.
„Am ales acest spaţiu pentru că a fost măsurat un an de zile şi am constatat că fluctuaţiile de temperatură şi umiditate sunt foarte, foarte mici. Având în vedere că mezelurile au atestat de produs tradiţional, capacitatea este foarte mică, de 400 de kilograme pe lună. E un produs unic în România, în care noi am pus foarte mult suflet“, spune Olivian Bogdan.
Aerul din Salina Turda conferă preparatelor proprietăți deosebite, mai spune directorul fabricii de mezeluri din satul Mihai Viteazu. El a precizat că gama Salinate reprezintă doar doi la sută din capacitatea de producţie a fabricii. Investiția în amenajarea galeriei a fost de aproximativ 100.000 de euro.
De unde pot fi cumpărate Salinatele
Preparatele maturate în Salina Turda sunt vândute deocamdată doar pe plan local, după ce sunt aduse din salină, feliate și ambalate în pungi vidate de plastic. Ele pot fi cumpărate de la magazinele proprii producătorului de mezeluri din Turda și din Mihai Viteazu, dar și de la un automat amplasat la intrarea în Salina Turda, la prețul de 8 lei pentru un pachet cu 80 de grame de piept de porc, ceafă sau cotlet. Compania producătoare le va vinde însă în curând și în Cluj și în București, în magazinele premium Mega Image.
Cumpărătorii acestor mezeluri sunt încântați de calitatea produselor. „Se vede că suntem un neam latin. Aceste mezeluri seamănă foarte mult cu prosciuto italienesc sau cu celebrul jamon al spaniolilor. Însă sunt mai sărate, iar faptul că sunt uscate în salină le conferă un gust unic“, a spus Mariana Șerbănescu, o turistă originară din București care a descoperit aceste preparate la intrarea în Salina Turda.
„E o idee bună că au amplasat aici acest aparat. Putem să cumpărăm mezeluri și să facem un picnic în salină“, a glumit Emanuel Năstac, un ieșean care a mers în Turda pentru a face o cură cu aer sărat.
„Material de promovare“
Directoarea Salinei Turda, Simona Baciu, spune că această colaborare cu producătorul de mezeluri are avantaje multiple. „Există și alte saline din Europa care sunt implicate în proiecte asemănătoare. Însă, în general, este vorba de maturarea unor brânzeturi în minele de sare, nu am văzut până acum mezeluri. De multe ori, la târgurile internaționale de turism la care participăm, atât noi, cât și celelalte saline, sunt organizate și degustări de produse. Noi participam doar cu materialele tipărite sau cu filmele de prezentare, însă, de acum înainte, vom avea și preparate culinare cu care îi vom putea îmbia pe vizitatorii standului românesc“, a spus Simona Baciu.
De fapt, nu este pentru prima oară când Salina Turda este folosită pentru a matura diferite alimente. În anii 1980 și până la începutul anilor 1990, când autoritățile locale din Turda au decis să transforme vechea salină într-un obiectiv turistic, fosta mină de sare a fost utilizată pe post de depozit pentru brânzeturile produse de fosta fabrică locală de prelucrare a laptelui, Turdalact, care, însă, a dat faliment.
Istoria sării, istoria orașului
Istoria orașului Turda este strâns legată de istoria sării și a exploatărilor de sare. Există unii istorici care afirmă că dacii care locuiau în zonă exploatau clorura de sodiu. Este probabil că ei foloseau această resursă sub forma saramurii, pe care o extrăgeau din fântâni asemănătoare cu Mărătoarea din Micești.
În perioada romană, exploatarea sării a căpătat o formă organizată. Exploatarea avea loc în cariere deschise, de formă dreptun-ghiulară, care erau abandonate atunci când izvoarele subterane ajungeau să invadeze gropile săpate în sare. Unele dintre fostele mine romane au devenit în secolele XIX-XX lacuri de agrement, dar a căror apă are și proprietăți curative. În Turda există două zone cu astfel de lacuri: Ștrandul Roman și Durgău.
În epoca romană, importanța minelor de sare din zona Turda era atât de mare încât administrația imperială a decis, în anul 168, să amplaseze acolo Legiunea V Macedonica. Legionarii romani au construit un castrum, adică o cetate dreptunghiulară de piatră pe Dealul Cetate, care domină lunca Arieșului și care proteja vechea așezare Potaissa.
În perioada migrațiilor, exploatarea sării a continuat la Turda. Gepizii, mai ales, au refortificat vechiul oraș roman. În Evul Mediu, a fost introdus un nou mod de exploatare a sării, în subteran. Meșterii coborau prin niște puțuri verticale, apoi, cu dalta și ciocanul, tăiau bolovani de sare, care erau scoși la suprafața pământului în niște saci din piele de bivol, ridicați cu ajutorul unui dispozitiv din lemn, numit crivac, care era învârtit de cai. Prin munca manuală a meșterilor din Evul Mediu au fost săpate „clopotele“ gigantice care compun salina de azi.
În perioada austriacă, exploatarea sării a fost modernizată. A fost construit un tunel de acces care permitea transportul sării cu vagoneți, iar ritmul extragerii sării s-a intensificat. În perioada interbelică, mina de sare din Turda a dat faliment. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, Salina Turda a fost utilizată pe post de adăpost antiaerian, iar apoi a devenit depozit de brânzeturi. După 1990, a devenit obiectiv turistic. Salina a fost reabilitată până în 2010 cu ajutorul fondurilor europene. Publicația Business Insider a declarat Salina Turda drept cel mai frumos loc subpământean din lume. De asemenea, este singurul loc subteran din lume care poate fi văzut cu ajutorul aplicației Google Street View.