18 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialProtestele vireazฤƒ brusc. Se vor รฎntรขlni ลŸi cu Albฤƒ ca Zฤƒpada?

Protestele vireazฤƒ brusc. Se vor รฎntรขlni ลŸi cu Albฤƒ ca Zฤƒpada?

În vara lui 2010, marele povestitor al preลŸedintelui Traian Bฤƒsescu, fostul consilier ลŸi ministru Sebastian Lฤƒzฤƒroiu, arunca pe piaลฃฤƒ un scenariu de basm.

Cei mai eterogeni eroi din copilฤƒria oricฤƒrui viitor alegฤƒtor îลŸi împฤƒrลฃeau „ciolanul” într-o lume întoarsฤƒ cu susu’-n jos, trecând ลŸi pragul imaginaลฃiei, ลŸi pe cel parlamentar.

Dupฤƒ niลŸte alegeri de poveste în care, aลŸa cum se întâmplฤƒ de aproape 20 de ani în România, nici un partid nu mai obลฃine majoritatea în Parlament, povestea lui Lฤƒzฤƒroiu arunca pe piaลฃฤƒ douฤƒ variante: Prima: Scufiลฃa RoลŸie ia 26%, Fetiลฃa cu chibrituri 25%, MoลŸ Crฤƒciun 23%, Capra cu trei iezi 15%. A doua: Albฤƒ ca Zฤƒpada ia 35%, Scufiลฃa RoลŸie 26%, Fetiลฃa cu chibrituri 12%, MoลŸ Crฤƒciun 12%, Capra cu trei iezi 8%.

Dar marele povestitor nu-ลŸi pฤƒrฤƒseลŸte cititorul cu una, cu douฤƒ, lฤƒsându-l mascฤƒ în faลฃa unor cifre seci. Din contrฤƒ, ne aratฤƒ unde e miza – în varianta a doua – ลŸi dฤƒ detalii despre câลŸtigฤƒtorul detaลŸat – Albฤƒ ca Zฤƒpada.

La jumฤƒtate de an dupฤƒ, adicฤƒ în ianuarie 2011, aflฤƒm însฤƒ cฤƒ, altfel decât am aflat cu toลฃii când eram mici, aceastฤƒ Albฤƒ poate fi, sau nu, un partid politic, dar orice ar fi, înseamnฤƒ schimbare.

Cฤƒ poate fi provocatฤƒ chiar ลŸi de o forลฃฤƒ civicฤƒ, dar chinul facerii nu ar aduce neapฤƒrat cu cel prin care trece-un ONG obiลŸnuit sau vreo alianลฃฤƒ civicฤƒ de tipul celor sprijinite de organizaลฃii internaลฃionale.

Dar, dacฤƒ tot am aflat atât de multe despre ce, cu siguranลฃฤƒ, nu ar fi, înseamnฤƒ cฤƒ, totuลŸi, ceva va fi. De aceea, Sebastian Lฤƒzฤƒroiu revenea acum exact un an: va fi „o forลฃฤƒ realฤƒ, civicฤƒ, a unor oameni nemulลฃumiลฃi, cum sunt cei care fac protestele la benzinฤƒrii ลŸi care vor sฤƒ spunฤƒ ceva, au ceva de spus. ลži s-ar putea sฤƒ fie oameni din multinaลฃionale, oameni din sectorul privat în situaลฃia asta”.

Bun, asta era acum 12 luni, în ianuarie 2011. De atunci ลŸi pânฤƒ în prezent, însuลŸi povestitorul cu exerciลฃiu de prevestitor a mai adฤƒugat unele, a mai scos altele, ลŸi a fฤƒcut ceva descoperiri prin Noua Republicฤƒ.

Omul a avut chiar revelaลฃii albe ca zฤƒpada despre aceastฤƒ miลŸcare, care vrea sฤƒ „prindฤƒ rฤƒdฤƒcini”, dar care seamฤƒnฤƒ atât de puลฃin cu standardele cernite în propiile profeลฃii.

Iar noi, noi asisฤƒtฤƒm de, iatฤƒ, imediat e sฤƒptฤƒmâna, la prima miลŸcare mai semnificativฤƒ a strฤƒzii din ultimii ani.

Cum era de aลŸteptat într-o ลฃarฤƒ în care societatea civilฤƒ suferฤƒ, în general, de amorลฃealฤƒ cronicฤƒ, golanii de prea multฤƒ libertate a gândului, iar clasa politicฤƒ de suficientฤƒ prostie ลŸi infinit infantilism, la început, bruma de rฤƒzvrฤƒtiลฃi autentici, ieลŸiลฃi în sfârลŸit în stradฤƒ, a fost contaminatฤƒ de adrenalina huliganilor ลŸi de cinismul unor politicieni iresponsabili, aventuraลฃi în nume propriu sฤƒ încerce marea cu degetul.

Apoi, Opoziลฃia a ieลŸit oficial în stradฤƒ, marcându-ลŸi teritoriul prin organizarea, zilnic, de noi ลŸi noi proteste.

Cu siguranลฃฤƒ cฤƒ fฤƒrฤƒ sฤƒ o doreascฤƒ, politicienii din Opoziลฃie au îngroลŸat nemulลฃumirile protestatarilor de bunฤƒ credinลฃฤƒ care, dupฤƒ incidentul Bฤƒsescu-Arafat, ลŸi-au adus aminte de tot ceea ce nu le convine la ลฃara asta.

Iar dupฤƒ ce s-au vฤƒzut înhฤƒmaลฃi, fฤƒrฤƒ voie, la mizele prea îndepฤƒrtate ลŸi atât de particulare ale cฤƒruลฃei USL, oamenii  normali au ajuns sฤƒ înjure nu doar Puterea, ci ลŸi Opoziลฃia.

Acea Opoziลฃie care deja jubila la gândul cฤƒ a sosit în sfârลŸit Clipa, dupฤƒ atâtea tentative eลŸuate de a rฤƒsturna ordinea decisฤƒ la alegerile din 2008 ลŸi 2009.

GreลŸeala uriaลŸฤƒ a lui Victor Ponta ลŸi mai ales Crin Antonescu (care sigur nu mai are rฤƒbdare pânฤƒ în 2014, dar aลŸa e algoritmul din USL), de a confisca protestele în speranลฃa de a obลฃine capital politic, a determinat lumea, inclusiv la Cluj, BucureลŸti ลŸi TimiลŸoara, sฤƒ se întoarcฤƒ rapid împotriva PDL, USL, UDMR ลŸi UNPR ลŸi, deja, împotriva întregii clase politice. Fotografiile incendiate ale lui Emil Boc ลŸi Victor Ponta spun totul, chiar ลŸi dacฤƒ nu ar fi însoลฃite de scandฤƒri.

Pe internet au început sฤƒ circule apeluri la recuperarea Bunului Simลฃ, reformarea din temelie a modului de a face politicฤƒ în România ลŸi la respingerea fฤƒลฃฤƒrniciei cu care politicienii merg înainte – pe de o parte cerând sacrificii, iar pe de alta umplând conturile partidelor, ale prietenilor politici ลŸi pe ale lor, din bani publici.

Nu cred cฤƒ poate spune nimeni de pe acum în ce fel vor evolua cu adevฤƒrat lucrurile, nici cât de multฤƒ forลฃฤƒ ลŸi combustibil vor avea cei care încep, în sfârลŸit, sฤƒ cearฤƒ, în stradฤƒ, ceva cu miez ลŸi sฤƒ sancลฃioneze nu doar reducerea lefurilor, ci ลŸi abdicarea de la principii.

E un prim pas încurajator pentru ideea de protest, mai ales într-o Românie în care votul se cumpฤƒrฤƒ cu fฤƒinฤƒ, ulei ลŸi pui, iar jumฤƒtate nici mฤƒcar nu se mai duc la urne.

DeลŸi trecem prin una dintre acele ierni în care nu a nins, cu câteva excepลฃii, nici cât sฤƒ înveลฃe copilul de doi ani ce e aia zฤƒpadฤƒ, la gura sobei tot ne-om putea strânge, cฤƒ frig avem, iar poveลŸti mai sunt destule de spus. Sau de rescris.

Cฤƒ nu ลŸtii niciodatฤƒ ce poate stimula mai bine imaginaลฃia ลŸi cum se poate naลŸte, în sfârลŸit, dintr-un pur neant, o Albฤƒ ca Zฤƒpada – cu adevฤƒrat albฤƒ ลŸi cu adevฤƒrat ca zฤƒpada.

Cele mai citite

CCR a exclus-o pe Diana ศ˜oศ™oacฤƒ din cursa pentru prezidenศ›iale

CCR a exclus-o pe Diana ศ˜oศ™oacฤƒ din cursa pentru prezidenศ›iale, menศ›inรขnd รฎnsฤƒ candidaturile lui Nicolae Ciucฤƒ ศ™i Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoanฤƒ a...

Membrii Asociaศ›iei „Moldova Vrea Autostradฤƒ” manifestare ineditฤƒ pentru autostrada A8

Membrii Asociaลฃiei "Moldova Vrea Autostradฤƒ" au bฤƒtut toba, sรขmbฤƒtฤƒ, pentru a atrage atenลฃia asupra importanลฃei รฎnceperii lucrฤƒrilor la autostrada A8. Reprezentaลฃii MVA sperฤƒ ca prin...

CCR a exclus-o pe Diana ศ˜oศ™oacฤƒ din cursa pentru prezidenศ›iale

CCR a exclus-o pe Diana ศ˜oศ™oacฤƒ din cursa pentru prezidenศ›iale, menศ›inรขnd รฎnsฤƒ candidaturile lui Nicolae Ciucฤƒ ศ™i Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoanฤƒ a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ