20 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăGDPRFeriţi-vă de cadourile chinezeşti „otrăvite"

Feriţi-vă de cadourile chinezeşti „otrăvite”

Multe produse din plastic „made in China”, inclusiv jucării, pot conţine substanţe de natură să provoace tulburări hormonale şi chiar unele forme de cancer, susţin specialiştii români în sănătate publică. Unele ţări din UE au sistat deja importuri de acest fel, iar România a introdus limitări consistente. 

 

Specialiştii în sănătate publică vă sfătuiesc să evitaţi în con­­tinuare încălţă­min­tea, jucăriile, bibe­roanele şi alte produse din plastic aduse din China, spre exemplu tacâmuri, farfurii, casolete. În goana după cadouri, acestea pot fi mai atrăgătoare pentru familii, datorită preţu­rilor mici, însă pun probleme destul de mari pentru sănătate. „Conţin substanţe care pot provoca tulburări hormonale, pot duce la pubertate precoce, în cazul fetelor, afecţiuni ale testiculelor la băieţi, probleme de infertilitate în cazul adul­ţilor şi chiar cancer”, atrage aten­ţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Un motiv în plus pen­tru a fi extrem de atenţi este reprezentat şi de faptul că în România nu există laboratoare bine dotate, unde aceste produse să poată fi controlate, în caz că apar probleme.

Chiar dacă sunt găsite sub­stanţele potenţial toxice, medicii nu pot preciza cu exactitate cantitatea acestor sub­stanţe dăunătoare. De altfel, Ministerul Sănătăţii a dedicat pe site-ul instituţiei o rubrică specială, intitulată „Materiale în contact cu alimentul, din China şi Hong Kong”, în care explică regimul special de import şi comercializare ale acestor produse pe teritoriul României. Printre altele, ultimele reglementări, în vigoare din august anul acesta, abilitează numai anumite punc­te vamale pentru procesarea importurilor de produse din plastic, provenite din aceste ţări şi stipulează limitele în cate mărfuri de acest gen pot fi introduse în România.

Frumos colorate, dar cancerigene

Potrivit specialiştilor, jucăriile sunt făcute dintr-un grup de produse chimice utilizat pentru a face plasticul mai flexibil. Pe de altă parte, farfuriile, tacâmurile, casoletele frumos colorate conţin un nivel ridicat de poliamidă şi melamină, com­puşi care pot deveni cancerigeni. „Aceste articole pentru bucătărie confecţionate din plastic pot conţine spre exemplu melamină, dar în laboratoarele noastre nu există metode prin care să  putem depista substanţa. Dacă e cazul, trimitem către alte laboratoare din UE”, ne-a precizat Mariana Ionescu de la Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucu­reşti.

Specialistul spune că în ultima vreme a testat biberoane provenite din China, dar că în cazul lotului testat n-au fost probleme.

„N-am găsit bisfenoli (n.r. – material restricţionat pe piaţa UE). Au fost chiar în regulă”, a spus Mariana Ionescu de la Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti.

În Germania, Spania, Ungaria, Franţa, Polonia sute de produse chinezeşti au fost interzise din cauza toxicităţii acestora. În România însă, 50% din piaţa de jucării este reprezen­tată de produsele chinezeşti. „Chinezii sunt cei mai productivi în materie de jucării şi aşa se explică pre­zenţa lor pe piaţă. Până acum n-am avut probleme cu jucăriile din China, pentru că le verificăm în detaliu înainte de a le achiziţio­na. Pen­tru cei care nu sunt fani China avem şi produse din Marea Britanie, Germania, România”, spune Flaviu Pastor, reprezentantul Diverta în România.  Text Box:  

Amenzi de un milion de lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a reluat în această perioadă controalele în domeniul comercializării jucăriilor, pentru a stabili dacă produsele care se vând pe piaţă pun în pericol sănătatea copiilor. La nivel naţional au fost verificaţi 667 operatori economici, iar 520 au fost găsiţi cu probleme. Astfel, s-au dat 603 sancţiuni şi 338 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproape un milion de lei.

Cele mai citite

Rectificare bugetară pozitivă de peste 10 miliarde de lei

Coaliția guvernamentală pregătește bani în plus pentru patru mari domenii Guvernul va aloca mai mulți bani pentru Sănătate, un plus de 11,4 mld lei, ceea...

Jacks or Better: magia pokerului video la Don Ro

Un joc tot mai des practicat este pokerul. Între prieteni sau la masă cu profesioniști, pokerul rămâne un joc fascinant. Platforma Don Ro nu oferă exclusivitate...

VIDEO. Raluca Bădulescu a explicat de ce s-a apucat de OnlyFans

Raluca Bădulescu a vorbit despre experiența ei pe OnlyFans într-un interviu recent la emisiunea „La Măruță”. https://www.youtube.com/watch?v=lOfuAe_fotA Raluca Bădulescu are OnlyFans După ce și-a lansat contul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă