Noi cercetari in domeniul psihologiei emotionale au scos la iveala cauzele blocajelor cunoscute sub denumirea generica de „trac”.
Studiile precedente au aratat ca, in conditii de stres intens, creierul are tendinta de a inchide circuitele corticale implicate in functii precum creativitatea, contemplarea, planuirea si gandirea abstracta.
Desi, aparent, este vorba despre o eroare, creierul beneficiaza de pe urma acestui blocaj. Aceasta decuplare avea un rol crucial atunci cand stramosii nostri infruntau pericole iminente, ca atacul unui animal salbatic. In loc sa piarda timp pretios gandind, ei actionau.
Noul studiu a fost facut de cercetatorii de la Universitatea Erno Hermans din New York. Acestia au recrutat 80 de adulti sanatosi si i-au supus stresului aratandu-le imagini extrem de violente dintr-un film, informeaza Time.com.
Savantii au monitorizat reactiile pacientilor cu ajutorul investigatiilor de tip RMN. Niciunul din subiecti nu urmarea filme violente si nu juca jocuri video agresive.
Jumatate din participanti a urmarit intai filmele violente, apoi a vizionat scene neutre, in timp ce cealalta jumatate a vazut filmele in ordine inversa.
Imaginile violente au produs stres emotional, au crescut nivelul de cortisol din sange si au marit ritmul cardiac. Cele mai active regiuni din creier au fost cele responsabile cu monitorizarea starii interioare si cu orientarea spatiala.
Cu cat nivelul de cortisol era mai mare, cu atat crestea intensitatea activitatii in aceste zone ale creierului. In acelasi timp, anumite parti ale precortexului frontal, responsabile cu gandirea si ratiunea, erau inchise.