Ceaiurile din coji de nucă şi cimbrişor, precum şi sucul din ridiche neagră cu miere vă pun repede pe picioare. Dacă tusea tot nu trece după acest interval, mergeţi la medic pentru că se poate ca răceala să se fi complicat.
O răceală de sezon poate fi însoţită de episoade de tuse care să dureze şi 10-12 zile. În primele cinci zile, puteţi încerca o serie de remedii naturale, iar dacă tusea nu cedează, ar fi bine să mergeţi la doctor. Una dintre soluţiile recomandate de medici este să scobiţi miezul unei ridichi negre, puneţi puţină miere şi luaţi cu linguriţa sucul care se formează. Acesta este un foarte bun expectorant şi este recomandat inclusiv copiilor. „Dacă copilul e mai mic de un an, puneţi zahăr în loc de miere”, spune Rodica Nanu, medic pediatru la clinica Medicover din Bucureşti.
Un alt remediu pentru tusea umedă constă în folosirea a patru-cinci coji de nucă peste care se toarnă o jumătate de litru de apă clocotindă. Se acoperă vasul, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară şi se răceşte la temperatura camerei. Se poate îndulci cu miere sau se lasă neîndulcit, după gust. Efectul benefic este dat de iodul din cojile de nucă şi de substanţele expectorante şi dezinfectante pe care acestea le conţin. Şi aceast remediu este recomandat copiilor, aşa că puteţi să le daţi câteva linguri sau o cană pe zi, în funcţie de vârstă şi folosiţi zahăr în loc de miere, dacă micuţul are sub un an.
Un studiu realizat pe un grup de copii de peste doi ani cu infecţii ale căilor respiratorii superioare a arătat că cei care au mâncat două linguriţe de miere înainte de culcare au fost mai puţin deranjaţi de tuse în timpul nopţii şi au avut un somn mai bun. Bun pentru tuse este şi ceaiul de cimbrişor.
Siropurile de tuse la copii, doar cu acordul medicului
Dacă tuşiţi, luaţi măsuri pentru ca aerul din cameră să nu fie uscat. Spre exemplu, puteţi pune vase cu apă pe sursele de căldură. De asemenea, feriţi-vă de trecerile bruşte de la cald la frig.
Dacă tusea nu cedează după cinci zile de tratament cu metode naturale, mergeţi la doctor, pentru că se poate ca răceala să se fi complicat.
„Dacă aţi răcit şi aveţi o tuse uscată, fără a avea însă şi febră, puteţi cere sfatul farmacistului pentru produse care să oprească tusea. Dacă răceala este însoţită de dureri de gât şi de cap, răguşeală şi febră mergeţi la medic pentru a vă recomanda un tratament, fie simptomatic, fie cu antibiotice, dacă tusea are cauză microbiană”, explică medicul de familie Raluca Ghionaru.
Administrarea siropurilor de tuse la copii se face doar la recomandarea medicului. „Siropurile au un grad de toxicitate şi, prin urmare, efecte secundare. Cel de pătlagină, de exemplu, are benzoat de sodiu drept conservant, care este cancerigen”, spune Rodica Nanu. Medicul recomandă să fiţi prudenţi şi în privinţa antibioticelor la copii. „Foarte rar recomand antibiotice. Am pacienţi români care trăiesc în Olanda şi o mămică îmi povestea că s-a dus la doctor cu copilul care tuşea de două zile. Medicul i-a zis că e tuse de vindecare şi i-a spus să se întoarcă peste două săptămâni, fără să-i recomande nici un medicament”, spune Rodica Nanu.
Dacă observaţi că micuţul vostru tuşeşte, număraţi-i respiraţiile în somn, iar dacă sunt peste 40 pe minut, mergeţi cu el la doctor, pentru că ar putea fi un semn de pneumonie. Dacă tusea este seacă şi nocturnă, poate fi un simptom de laringită sau pneumonie.
Atenţie la problemele ascunse!
Tusea poate fi doar un simptom al unei boli care necesită un tratament mai complex. Răcelile sau infecţiile de la nivelul plămânilor ori căilor respiratorii se pot manifesta prin tuse expectorantă. Acest tip de tuse mai apare şi la persoanele cu reflux gastro-intestinal, precum şi la fumători. Tusea uscată poate să apară la sfârşitul unei răceli şi poate ţine chiar şi câteva săptămâni sau după expunerea la un factor iritant, precum praful sau fumul de ţigară. O tuse uscată, care apare mai ales în timpul nopţii, poate indica spasme în tubul bronhial cauzate de iritaţii. Alergiile, medicamentele recomandate pentru controlul hipertensiunii pot de asemenea provoca tuse. O tuse cronică însoţită de şuierături, de o respiraţie greoaie şi de o senzaţie de apăsare în piept poate fi un simptom de astm. „Se tratează boala, nu doar tusea. Dacă este o laringită alergică, atunci se recomandă antialergizante. Dacă este o infecţie a căilor respiratorii, se tratează boala. Dacă tusea persistă câteva săptămâni sau luni la un fumător înrăit, poate fi vorba de o bronşită”, precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.