14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSabia deasupra capului: principala strategie de management la Transporturi

Sabia deasupra capului: principala strategie de management la Transporturi

Directorii de cale ferată nu îşi doresc contracte de management, pe care oricum ştiu că nu le pot respecta.

Conducerea firmelor publice se face cu nerespectarea principalelor prevederi legale, anume  a Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990 şi a Ordonanţei de Urgenţă 79/2008, privind adoptarea unor măsuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici. Scopul celor două legi este, pe de o parte, separarea activităţii curente a unei companii de stat de managementul acesteia şi, pe de altă parte, încurajarea magerilor să aducă performanţă firmelor publice.

Potrivit primei legi, directorul unei societăţi dacă face parte din consiliul de administraţie, el trebuie să îşi suspende contractul de muncă cu societatea sa, deoarece nu poate fi în acelaşi timp şi angajat al societăţii şi reprezentant al managementului. Dacă ar deţine ambele funcţii, ar fi vorba de un conflict de interese. „Pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului”, spune legea societăţilor comerciale. Logica este separarea activităţii curente a unei firme de conducerea acesteia.

Cea de-a doua prevedere stabileşte că managementul societăţii se face de către directori generali cărora li se întocmesc contracte de mandat. Directorilor li se stabilesc criterii de performanţă ce prevăd creşterea productivităţii, limitarea pierderilor şi a arieratelor. În condiţiile în care ei ating indicatorii stabiliţi, pot obţine în anul următor încă 12 salarii, iar dacă nu îi ating, salariul lor, situat la nivelul celui al unui secretar de stat (4.300 lei), se diminuează cu până la 30%.

Doar un director de cale ferată are mandat

In realitate la cele trei principale societăţi de cale ferată, doar directorul de la CFR Călători, Ioan Maer, este numit definitiv pe post şi are contract de mandat. Directorii generali ai CFR SA şi CFR Marfă, Ion Stoichescu şi, respectiv, George Micu, adică cei ai societăţilor care înregistrează grosul pierderilor la buget, sunt simpli angajaţi ai celor două companii, care îşi încasează în continuare salariul de la acestea. Ei au primit din partea ministrului Transporturilor, delegare de atribuţii pentru funcţia de director ge­neral. Chiar dacă este ilegal, fiind angajaţi ai societăţii, cei doi deţin şi funcţia de preşedinte al  Consiliului respectiv de Administraţie.

Directorii care nu au contracte de mandat, nu răspund de nimic şi nu primesc bonusuri dacă obţin performanţă. Spun că îşi fac doar meseria, chiar şi fără vreo stimulare financiară substaţială din partea statului.

Singurul control asupra lor e cel al ministrului Transporturilor care, dacă este supărat de aceştia, îi poate schimba imediat fără multe explicaţii.

Ministerul Transporturilor spune că nu face contracte de management unui număr de 7 şefi de companii cu atribuţii de directori generali (din totalul de 21 de directori generali) deoarece sunt numiţi temporar. Ca­racterul provizoriu al unei funcţii la Transporturi poate dura însă la nesfârşit. Spre
exemplu, Compania de Autos­trăzi e condusă de peste jumă­tate de an de Daniela Drăghia, care nici ea nu are mandat şi este într-un interimat permanent, fără ca ministrul Transporturilor, Anca Boagiu să pară că doreşte găsirea unui director definitiv, căruia să îi poată impune un contract de management.

Directorii, conştienţi că oricând pot fi schimbaţi, oricum nu cred în legea mandatelor. „Cine credeţi că şi-ar dori aşa ceva dacă nu câştigă nimic?”, spune un director fără mandat din Transporturi.

„Oricum nici un director de la societăţile de cale fe­rată nu ar putea atinge cri­te­riile de performanţă dintr-un contract de management la aceste societăţi”, spune un lider sindical. Legea, de altfel considerată facultativă de către Ministerul Transporturilor, are doar funcţia de a ajuta Guvernul să demonstreze că a introdus principiile managementului privat şi la stat.

30% din directorii generali ai unor companii din Transporturi sunt de azi pe mâine.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă