10.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialPhenianul împiedică 200 de cetăţeni să revină din Libia, afirmă Leon Panetta

Phenianul împiedică 200 de cetăţeni să revină din Libia, afirmă Leon Panetta

Phenianul refuză să permită revenirea în Coreea de Nord a unui număr de 200 de muncitori nord-coreeni blocaţi în Libia, de teamă ca ei să nu răspândească în această ţară izolată vestea morţii lui Muammar Gaddafi şi a succesului “primăverii arabe”, a declarat joi Leon Panetta, la Seul, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Secretarul american al Apărării le-a spus jurnaliştilor că deţine aceste informaţii de la oficiali sud-coreeni cu care s-a întâlnit joi, în cadrul ultimei etape a turneului său asiatic, primul de când a devenit şeful Pentagonului, în iulie.

“Ei au menţionat că, în prezent, aproximativ 200 de cetăţeni nord-coreeni sunt blocaţi în Libia, deoarece Phenianul refuză să le permită să revină”, a spus Panetta.

Regimul lui Kim Jong-Il “crede că nord-coreenii ar putea afla despre moartea lui (Muammar) Gaddafi şi ceea ce se petrece în lumea arabă”, a apreciat el.

În opinia secretarului american, această “intransigenţă” din partera liderilor celei mai izolate ţări din lume constituie “un nou exemplu de comportament extrem” al Phenianului.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, autorităţile nord-coreene au trimis în Libia medici, infirmiere şi muncitori în construcţii nord-coreeni, pentru a procura valută pentru ţara lor.

Phenianul le-a interzis şi nord-coreenilor din Egipt să revină în ţară, potrivit Yonhap.

În ultimele luni, refugiaţi şi activişti sud-coreeni au distribuit la frontieră manifeste cu informaţii despre revoltele din lumea arabă şi cu îndemnuri la revoltă împotriva regimului.

Însă atât Seulul, cât şi Washingtonul consideră slabă perspectiva unei revolte în Coreea de Nord, în condiţiile exercitării unui control strict asupra populaţiei şi asupra informaţiilor care provin din străinătate.

Cele mai citite

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă