Liderii Uniunii Europene se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru un summit de urgenţă pentru a încerca să pună la punct detaliile planului care ar urma să pună capăt criza datoriilor din zona euro, scrie BBC.
Cea mai mare temere este că scenariul grecesc s-ar putea repeta cu aceeaşi intensitate şi în Spania şi Italia, dar cu toate acestea liderii europeni nu au ajuns până acum la un compromis în ceea ce priveşte modalitatea în care ar putea fi alimentat Fondul european de salvare pentru statele cu probleme ale zonei euro.
Înainte de deplasarea la Bruxelles, cancelarul Angela Merkel se va confrunta cu un vot în Parlament pentru creşterea puterii Fondului European de Salvare, dar fără ca acest lucru să implice o mărire a taxelor plătire de contribuabilii germani. Cu toate că se aşteaptă ca Merkel să obţină votul de încredere, rămâne totuşi întrebarea legată de cât de mult va trebui cancelarul german să se sprijine pe opoziţie.
În plus, Italia i s-a solicitat să ofere detalii despre planurile sale legate de reforma economică îniante de începerea summitului. Aparent, coaliţia aflată la guvernare, condusă de premierul Silvio Berlusconi, ar fi ajuns la o înţelegere la limită referitoare la reforme, care ar include şi creşterea vârstei de pensionare.
Jurnaliştii de la BBC scriu că punctele fierbinţi care urmează să fie discutate la Bruxelles sunt:
1. Cele peste o sută de miliarde de euro pe care băncile trebuie să le strângă pentru a se proteja faţă de eventualele pierderi pe care le-ar putea avea în statele îndatorate
2. Modul în care Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, singurul fond al monedei euro care a ajuns la 440 de miliarde de euro, va fi suplimentat pentru a avea mai multă putere
3. Faptul că creditorii Greciei vor fi rugaţi să accepte pierderi mai mari faţă de cele 21 la sută acceptate până acum.
Franţa spera, până acum, că Banca Centrală Europeană va susţine Fondul European de Salvare dându-i împrumuturi care ar fi putut creşte capacitatea totală a Fondului la 2000-3000 de miliarde de euro. Această idee a fost însă respinsă de cancelarul german.
Totuşi, se aşteaptă ca guvernele să accepte că Fondul de Salvare poate ajuta guvernele ţărilor din zona euro aflate în dificultate, precum Italia şi Spania, oferindu-le garanţii parţiale investitorilor şi băncilor pentru ca aceştia să le împrumute mai mulţi bani.