Dacă te-ai simţit vreodată confuz atunci când te-ai trezit într-o cameră străină, nu da vina pe somnolenţă. Vinovată pestru o astfel de stare este memoria. O cercetare a sugerat că derutarea este cauzată de două memorii care se luptă pentru prioritate, relatează Daily Mail.
Amintirile legate de camera de acasă intră în conflict cu recunoaşterea camerei în care te-ai trezit, iar creierul încearcă să aleagă între cele două timp de câteva secunde, înainte de a face alegerea corectă.
Un proces asemănător are loc atunci când suntem dezorientaţi în momentul în care, de exemplu, coborâm din lift la un alt etaj.
Un grup de cercetători norvegieni au studiat modul în care memoria este organizată în psihicul uman. Pentru a studia un efect similar, ei au antrenat şobolani să recunoască două cutii, identice în exterior şi diferite în interior. Ulterior, şobolanii au fost făcuţi să creadă că au trecut dintr-o cutie în alta schimbând modul de iluminare.
Profesorul May-Britt Moser de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie a declarat: „Acest lucru îi face să se simtă ca după o teleportare”
Înregistrând activitatea cerebrală a şobolanilor, cercetătorii au demonstrat că animalele şi-au activat o memorie spaţială când erau într-o cutie şi o altă memorie spaţială când erau în cealaltă cutie. Însă atunci când au fost „teleportaţi”, creierul lor a oscilat între cele două tipuri de memorii timp de câteva secunde înainte de a face alegerea corectă.
Co-autorul studiului, profesorul Edvard Moser, a spus: „Întotdeauna creierul face alegerea corectă într-un final, deoarece conflictul cerebral este rezolvat”.
Cercetătorii au concluzionat în revista „Nature”: „Când te simţi confuz, se întâmplă asta deoarece există o competiţie în creierul tău între două memorii – sau poate chiar mai mult de două”.