Zeci de tiruri au fost oprite zilele trecute de către inspectorii vamali, pentru că erau încărcate cu seminţe de flori produse în Olanda. Explicaţia oficială a fost aceea că aceste colete cu seminţe ar fi conţinut o bacterie periculoasă pentru sănătatea umană. Însă o serie de cadre didactice de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj spun că, în realitate, o astfel de bacterie nu există.
Care ar fi motivul blocării importurilor din Olanda
Lectorul universitar doctor Adrian Zaharie de la Universitatea clujeană, care lucrează chiar la Departamentul Plantelor Ornamentale, spune că s-a consultat cu colegii săi, dar şi cu alţi specialişti din domeniu, şi toţi i-au spus că nu ştiu să existe vreo bacterie conţinută de baloţi cu seminţe de flori şi care să fie periculoasă pentru om.
„În acest context, capătă tot mai multă consistenţă zvonul potrivit căruia importurile din Olanda ar fi fost oprite pentru că Olanda se opune aderării României la Spaţiul Schengen”, a spus cadrul universitar clujean, care este şi preşedinte al organizaţiei municipale a PC Cluj-Napoca. Adrian Zaharie a explicat faptul că Olanda este unul dintre cei mai importanţi exportatori de seminţe de flori, iar măsura luată de Guvernul român afectează grav o serie de afaceri olandeze. Mai mult, în mod normal, autorităţile române nu ar fi putut opri exporturile olandeze, pentru că Tratatul Uniunii Europene garantează libera circulaţie a bunurilor. Însă raţiunile care ţin de domeniul sanitar sunt mai puternice decât regulamentele generale ale Uniunii Europene, aşa că autorităţile române au putut recurge la măsura opririi importurilor, pe motiv că ele sunt periculoase pentru sănătatea umană.