Acestea, cu toate că, după cum spunea chiar președintele liberalilor, Ludovic Orban, oricare candidat al PNL ar fi fost favorit să o învingă pe Gabriela Firea, în cursa pentru fotoliul de edil-șef.
Să înțelegem de aici că liberalii se tem de victorie?
Concret, încă nu s-a semnat niciun acord între USR și PNL, pentru susținerea candidaturii lui Nicușor Dan la alegerile locale.
Totuși, pe plan local, au început să circule zvonuri, scenarii sau calcule – cum dorim să le numim – despre un “blat”, cum s-ar spune în spațiul fotbalistic autohton, între PNL și PSD, tocmai pentru împiedicarea succesului candidatului Nicușor Dan.
Calculele însă par logice, luând în considerare că, de ani buni, atât în Consiliul General al Municipiului București, cât și în consiliile de sector, membrii PSD și PNL au colaborat foarte bine, astfel încât să meargă treaba pe placul tuturor, fiecare cu “proiectele” sale.
Încredere în neîncredere
Este bine cunoscut faptul că pe plan local nu se potrivesc calculele șefilor de la centru.
Ludovic Orban nu este deloc străin de această ecuație.
În plus, aparetele de partid ale principalelor formațiuni politice din țară deține resursele necesare pentru a obține un număr suficient de locuri în Conisliul Gneral al Capitalei.
Practic, singurul aspect care ar putea încurca bunul mers al lucrurilor pentru PSD și PNL în administrația Bucureștiului ar fi un primar general care să nu asculte indicațiile care vin pe linie de partid, cum nu este exclus să fie și Nicușor Dan, și fără prea multă proprie suținere în rândul consilierilor.
Prin urmare, de ce nu ar dori liberalii un primar PSD ca și până acum, Gabriela Firea, dar care să-i mulțumească și pe ei.
În fond, nu există o modalitate mai bună de a sabota un candidat, decât din interiorul echipei de campanie.
În aceste condiții, PNL ar avea de partea sa toate alibiurile.
Liberalii au încercat, când deja era prea târziu, să schimbe modul de organizare al alegerilor locale, pentru a avea două tururi.
Evident, acest lucru nu se putea întâmpla legal, cu mai puțin de șase luni până la alegeri, după cum a mai decis Curtea Constituțională a României.
În discursul politic de după campanie, acest argument merge însă folosit: “noi am încercat”.
Mai mult, liberalii pot spune că i-au mai acordat și întreg sprijinul candidatului Nicușor Dan, dar dacă a fost să fie tot Gabriela Firea, că așa au dorit bucureștenii…
Doi se înțeleg, al treilea câștigă
Unde mai pui că profesorul de matematică are destui dușmani și în interiorul USR, care abia așteaptă un eșec al fondatorului formațiunii politice, pentru a-l trece definitiv pe linie moartă.
Cu astfel de înțelegeri, PNL și PSD ne-au obișnuit, atât în Consiliul General al Municipiului București, cât și la nivel de sector.
În sectorul 3 este pace și liniște, primarul PSD Robert Negoiță reușind să mulțumească pe toată lumea și din PNL și din USR.
Edilul sectorului 3 și-a luat câteva personaje din administrația PD-L și, acum, fac casă bună împreună.
În sectorul 1, unde USR a fost cel mai aproape de victorie, la ultimele alegeri locale, este, de asemenea, pace.
Nicușor Dan a fost trădat chiar de formațiunea sa favorită, iar Clotilde Armand știe cel mai bine cum s-a petrecut acest lucru.
În sectorul 6, probabil cel mai vitregit de o administrație locală preocupată, de ani buni, “frăția” este la lumina zilei.
K1 între edili
Avem parte de mici piese de teatru, de calitate regretabilă, pe la posturile de televiziune, între primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, și câte un liberal dornic de afirmare, dar cu șanse minime din partea partidului.
Tot acest spectacol este însă doar un exercițiu de imagine, în interiorul primăriei și consiliului local din sectorul 6 fiind declarat armistițiu.
Nici nu ne-am putea aștepta la altceva de la un edil care s-a plimbat pe la PD-L, PNL și, acum, visează să urce chiar la fruntea PSD.
Cine vrea mai tare fotoliul de primar
Am putea concluziona că Gabriela Firea are mai mulți rivali, care îi vânează scaunul, în interiorul PSD, decât din partea PNL.
Dar are șanse mari să poată răsufla ușurată devreme, în acest an, va fi pace și nimeni nu îi va amenința cu adevărat conducerea Primăriei Capitalei.
Gabriel Mutu o să ia o pauză de la meciurile de K1 cu viceprimarul Gabrielei Firea și se va mai trage în câteva poze cu aceasta, pentru afișele de campanie.
Până și Robert Negoiță are toate motivele să nu emită prea mari pretenții de influență la Primăria Gnerală momentan.
Mai bine o sprijină puțin pe Firea și pune apoi presiune pe ea.
Doar să nu-l vadă pe Nicușor Dan mai ușor de dovedit.
Acesta ar putea fi marele ghinion al Gabrielei Firea, ca profesorul de matematică să fie dispus la mici atenții, pentru a le oferi unor pesediști și peneliști notele dorite.
Decizia CCR din 2012
Modificarea procedurii de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților.