20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRețetă de weekend: Chifle dulci cu stafide, scorțișoară și vanilie

Rețetă de weekend: Chifle dulci cu stafide, scorțișoară și vanilie

Dulcele pentru weekendul acesta – și nu numai – e hrănitor și apetisant. Aceste chifle sunt ușor de făcut, iar pentru un plus de distracție copiii vă pot fi de ajutor în bucătărie.

Ingrediente

* 300 ml lapte

* semințele de la 1/2 păstaie de vanilie

* 50 g unt

* 500 g făină albă

* 1 linguriță nucșoară

* 2 lingurițe scorțișoară

* 1 linguriță sare

* 70 g zahăr pudră

* 1 lingură ulei

* 7 g drojdie uscată

* 1 ou bătut

* 50 g merișoare

* 50 g stafide

* coaja de la o portocală (opțional)

* 2 linguri gem de prune combinat cu 1 lingură de apă (pentru glazură)

Mod de preparare

Punem laptele într-o oală cu semințele de la păstaia de vanilie, iar când s-a încălzit suficient, îndepărtăm vasul de pe foc și adăugăm untul. Lăsăm amestecul deoparte, până când ajunge la temperatura camerei, timp în care pregătim restul ingredientelor.

Amestecăm într-un bol făina, sarea, zahărul, scorțișoara și nucșoara și presărăm drojdia uscată.

Când laptele s-a răcit complet, facem o adâncitură în aluat și turnăm amestecul lichid (lapte și unt, trecut prin strecurătoare), apoi oul bătut. Amestecăm toate ingredientele cu o spatulă, până ce compoziția începe să devină lipicioasă. Când făina s-a încorporat, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și frământăm circa 10 minute.

Într-un alt bol, picurăm uleiul, apoi punem aluatul. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la căldură o oră. Adăugăm stafidele, coaja de portocală și merișoarele. Acoperim din nou cu prosopul și îl lăsăm încă o oră, până și-a dublat volumul. Din compoziție, modelăm 15 bile, pe care le așezăm într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm la crescut încă o oră sau se dau la frigider până a doua zi. În cuptorul preîncălzit la 200 de grade, coacem chiflele 20 de minute. La final, până nu se răcesc de tot, amestecăm gemul de prune cu o lingură de apă și ungem fiecare chiflă cu pensula.

Daniela Niculi / Food for your soul, danielaniculi.ro

Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă