20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii au deschis dosar penal în cazul accidentului de la Bâlea, soldat...

Procurorii au deschis dosar penal în cazul accidentului de la Bâlea, soldat cu rănirea a șapte pasageri din telecabină. Ar putea fi vorba de o eroare umană

UPDATE 14,20: După finalizarea anchetei asupra accidentului produs duminică la telecabina de la Bâlea, vor fi decise sancțiuni și vor fi impuse măsuri de securitate pentru pasagerii transportului pe cablu,  a anunțat luni prefectul județului Sibiu, Lucian Radu.

"Cele două ipoteze de la care au pornit anchetele sunt defecțiunea tehnică și eroarea umană. După finalizarea cercetărilor și stabilirea concluziilor, vor fi dispuse sancțiunile care se impun și măsurile de securitate necesare prevenirii unor accidente similare", se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Sibiu.


Procurorii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală, după ce șapte turiști români și străini, printre care și doi copii, au fost răniți în urma defectării telecabinelor de la Bâlea, informează Agerpres.

Cele două telecabine au intrat cu mare viteză în stații, după ce, aparent, instalația de frânare s-ar fi defectat. După accidentul produs duminică, instalația de telecabină de la Bâlea a fost oprită.

"Este un dosar deschis sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig. Dosarul vizează infracțiunea de vătămare corporală", a declarat, luni, Luciana Balteș, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu.

În paralel se desfășoară și o anchetă a ISCIR, care trebuie să stabilească cu exactitate cauza accidentului cu telecabinele.

Prefectul Județului Sibiu, Lucian Radu, a anunțat luni că "la ora 11.00, a convocat la Prefectură toți șefii de instituții deconcentrate, care au atribuții în verificarea a ceea ce s-a întâmplat, la Bâlea, duminică. Au fost chemați la Sibiu, specialiști de la ISCIR Brașov, care pot verifica mecanismul telecabinei. Deocamdată telecabina este oprită."

Surse oficiale au declarat că este posibil ca duminică să se fi defectat un mecanism automatizat, pus în funcțiune în iarna lui 2016 și care era în garanție.

Duminică, la Bâlea Lac și la Bâlea Cascadă, două telecabine nu au mai putut fi oprite la timp și s-au lovit de parapeți și cei aflați în interior au fost răniți. În telecabină, pasagerii călătoresc în picioare și se pot ține cu mâinile doar de o bară metalică. Pentru evacuarea unuia dintre răniții de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraș, a fost chemat un elicopter SMURD.

Alți 32 de turiști de la Bâlea Lac au fost coborâți pe jos o bucată de drum, însoțiți de salvatori montani. Turiștii nu mai puteau coborî de la 2.000 de metri altitudine cu telecabina, pentru că transportul pe cablu a fost oprit, iar pe Transfăgărășan nu puteau să fie duși cu mașinile, pentru că șoseaua este acoperită în unele zone de un strat de șase metri înălțime de zăpadă, a precizat pentru AGERPRES, prefectul județului Sibiu, Lucian Radu.

Prefectul județului Sibiu a cerut o anchetă pentru a stabili cauza defectării telecabinelor de la Bâlea Lac și Bâlea Cascadă.

Telecabina de la Bâlea este deținută de o societate comercială privată și este singurul mijloc de transport care face legătura, în această perioadă, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, până la peste 2.000 de metri altitudine. Proprietarul telecabinei de la Bâlea a declarat că are toate autorizațiile și verificările tehnice la zi.

Nu este pentru prima dată când sunt probleme cu telecabina de la Bâlea. În ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operațiune de evacuare a turiștilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turiști, din care 45 de copii, au fost transportați atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriela Firea pregătește o concurență serioasă pentru Nicușor Dan în Alegerile Locale

Depunerea candidaturii reprezentantului PSD pentru functia de primar general al capitalei, in Bucuresti, 28 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă