Multă lume este de părere că viaţa muzicienilor de succes este garnisită cu vile luxoase, delicii culinare, plaje paradisiace, maşini răcnet, droguri, sex şi completă nepăsare. Ceea ce omitem este partea în care au şi ei de plătit factura la lumină, impozite la stat şi multe alte investiţii care nu au fost tocmai fericite.
Ştim cu toţii că atunci când categorisim un om ca fiind un mare muzician, ne putem cu uşurinţă imagina că nu s-a împăcat foarte bine cu matematica la vremea liceului, preocupat fiind de o chitară prăfuită cu corzi de nylon care l-a dus până la urmă pe scenă. Unii s-au falimentat singuri, pe alţii i-au falimentat manageri zeloşi care nu ştiau în ce se implică, iar alţii au avut pur şi simplu ghinion.
Site-ul CNBC.com a întocmit o listă a celor mai nefericiţi dintre aceştia:
Meat Loaf
Meat Loaf (Marvin Lee Aday) cunoscut mai ales pentru celebra piesă „I Would do Anything for Love„, ar fi făcut orice nu atât pentru dragoste cât pentru a spori vânzările celui de-al doilea album. După primul album, lansat în 1977, Bat Out of Hell care a devenit în foarte scurt timp unul dintre cel mai bine vândute discuri din lume, concurând cu trupe ca AC/DC şi Pink Floyd, ghinionul a pus stăpânire pe cariera artistului şi acesta şi-a pierdut vocea înainte să apuce să termine înregistrarea celui de-al doilea.
A durat patru ani până să termine al doilea disc, dar trecuse deja prea mult timp ca să mai ţină cineva minte cine este Meat Loaf. Al doilea album, Dead Ringer, s-a vândut foarte prost şi până în 1983, cântăreţul avea o datorie nu mai mică de 1,6 milioane de dolari şi a fost declarat falimentar. Cariera sa a avut o revenire totuşi, în 1993, când a lansat Bat Out of Hell II: Back Into Hell care a urcat pe locul trei în topuri.
Toni Braxton
În timp ce toţi credeau că Toni Braxton este nesperat de bogata după succesul pe care l-a înregistrat piesa „Un-break my Heart” si după ce a vândut 25 de milioane de albume la nivel mondial, conturile ei din bancă se scurgeau precum nisipul într-o clepsidră spartă. Cântăreaţa a intrat în faliment în 1998 după ce a cheltuit în medie peste 43.000 de dolari pe lună. Cu toate acestea, a continuat să cânte şi în 2000 soarele a părut că reapare pe cerul carierei sale: albumul The Heat, lansat în 2000 i-a stabilizat portofelul.
Chiar dacă păruse că a dat lovitura şi că vin din ce în ce mai multe contracte pe numele ei, în 2010, Toni Braxton a fost din nou declarată în faliment, după ce a fost spitalizată de mai multe ori pe fondul unor probleme cardiace. Această nefericită întâmplare a obligat-o să îşi anuleze contractele, ceea ce a îndatorat-o cu zeci de milioane de dolari.
Ted Nugent
Contrat aşteptărilor, rockerul Ted Nugent nu şi-a pierdut banii pe liniuţe nesfârşite de cocaină şi pe sticle de coniac, ci ca urmare a unor idei de afaceri complet nereuşite. The Nuge a ramas cu buzunarele întoarse pe dos după ce managerii săi au investit într/o serie de business-uri care s-au prăbuşit lamentabil. Artistul s-a declarat falimentar în 1980, dar şi-a revenit pe la finele deceniului.
Marvin Gaye
Cum ar putea fi sărac unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai muzicii soul ai tuturor timpurilor? Simplu, se pare că ce a auzit el curgând prin viţa de vie în timp ce compunea „Heard it Through the Grapevine” nu a fost ce trebuia. Probabil că acea voce l-a împins să îşi înşele nevasta, şi unde mai pui că aceasta a şi aflat.
Divorţul l-a obligat pe artist să plătească pensie alimentară, iar contul eraadeja secătuit de banii plătiţi pe maşini scumpe, proprietăţi şi mai ales cocaină. Ştiind că nu are multe şanse să scoată bani pe loc de la el, fosta nevastă i-a propus o înţelegere şi anume să primească 600.000 de dolari din viitoarele încasări ale albumului pe care acesta îl avea în pregătire. După un CD care nu a avut cine ştie ce trecere în rândul fanilor, Fiscul scria în dreptul lui Gaye: falimentar.
MC Hammer
„U Can’t Touch This„! iată că statul a putut să se atingă de averile artistului de culoare. După ce a vândut 10 milioane de discuri la începutul anilor 1990, agitatul cântăreţ, devenit emblemă pentru stilul său inconfundabil de dans şi pantalonii trei sferturi foarte largi, MC Hammer şi-a cumpărat – şi el ca tot omul – o casă de nu mai puţin de 30 milioane de dolari şi şi-a angajat un întreg staff care să aibă grijă de aceasta. Numai salariile angajaţilor îl costau 500.000 de dolari pe lună.
Faima nu a rezistat şi, în scurt timp, datoriile lui ajunseseră la peste 13 milioane de dolari. În 1996 a renunţat să mai încerce să păstreze tăcerea şi s-a declarat complet falit.
Dee Snider
Şi heavy metal-ul are cerşetorii lui: solistul trupei Twisted Sister, Dee Snider, a pierdut tot după destrămarea trupei la finele anilor 1980. Deşi a încercat în repetate rânduri să formeze alte grupuri muzicale, în 1990 s-a dat bătut şi a recunoscut că nu mai are de fapt nicio leţcaie. A câştigat totuşi ceva mărunţiş după ce a compus piesa „The Magic of Christmas Day (God Bless Us Everyone)” pentru Celine Dion – foarte heavy.
Billy Joel
Billy Joel este poate cel mai ghinionist dintre cei prezenţi pe această listă. Unul dintre artiştii cu cele mai mari încasări din lume a ajuns în pragul falimentului din cauza managerului său. Zicala „fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani ştiu să mă feresc şi singur” se aplică de minune în cazul lui Joel. Managerul său, care era şi cumnatul său în acelaşi timp şi îi botezase şi fiica, a reuşit să sustragă din averea lui Joel „doar” 30 de milioane de dolari pe care i-a folosit în investiţii foarte nereuşite şi şi-a acoperit datorii personale. Billy Joel şi-a dat cumnatul în judecată şi i-a cerut acestuia daune de 90 de milioane de dolari.
Isaac Hayes
Premiat cu Oscar pentru piesa „Theme from Shaft„, coloana sonora a filmului Shaft, Isaac Hayes – interpret de soul foarte faimos în anii 1960-1970 – a fost falimentat de propria companie de discuri, Stax. Aceştia îi datorau artistului 5 milioane de dolari pe care nu aveau cum să îi plătească, în timp ce vânzările lui Hayes erau în cădere liberă.
Cercul vicios a dus la o datorie de peste 6 milioane de dolari înregistrată de cântăreţ şi întâmplarea a făcut că acesta a pierdut odată cu declararea falimentului şi orice drept de autor asupra creaţiilor care l-au făcut celebru. Norocul i-a surâs totuşi de la începutul seriei South Park, unde interpretează vocea lui Chef.
Jerry Lee Lewis
Unul dintre pionierii rock’n’roll-ului, Jerry Lee Lewis este singurul artist care a avut două piese consecutive în fruntea topurilor de pop, rock, country şi RnB în acelaşi timp. Cu toate acestea, cariera sa a fost distrusă aproape iremediabil în anul de graţie 1958 când s-a căsătorit cu verişoara sa de gradul al doilea, Myra Gale Brown, care avea doar 13 anişori la acea vreme. Când acest lucru a ieşit la iveală, succesul său s-a disipat aproape instantaneu.
A durat peste 10 ani până ce imaginea artistului a fost reabilitată şi a reuşit să fie inclus pe Rock’n’Roll Hall of Fame în 1986, dar doi ani mai târziu s-a declarat falimentar pe fondul unor datorii de 3 milioane de dolari.
Mick Fleetwood
Toboşarul grupului Fleetwood Mac, cunoscută mai ales pentru albumul Rumors lansat în 1997 este candidat de succes la acest top. Chiar dacă, teoretic, încasările trupei ar fi trebuit să îi asigure traiul până la ultima pensie, Mick Fleetwood a reuşit să îşi cheltuiască toţi banii investindu-i în proprietăţi şi cumpărând cantităţi uriaşe de cocaină.
Suma cheltuită de Mick pe droguri este estimată la 8 milioane de dolari şi până în 1984 a ajuns la ultimii banuţi. Vestea bună este că acum artistul este treaz şi nu a mai pus urmă de drog „la măsea” din 1991