17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialProiect unic în țară, alternativă la plafonarea prin telenovele și table în...

Proiect unic în țară, alternativă la plafonarea prin telenovele și table în parcuri. Au absolvit Universitatea -Vârstei a Treia

160 de studenți cu vârste de la 55 la 85 de ani au urmat cursurile în 10 specializări, de la Medicină și Istoria Religiilor la Artă, Psihologie, Kinetoterapie sau Turism. 

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc cursul festiv prin care a fost marcată absolvirea cursurilor pentru prima promoție de absolvenți ai „Universității Vârstei a Treia” – „U3A”, un proiect pionier în universitățile publice din România, preluat după modelul universităților Toulouse și Liège din Franța. La admitere a fost pusă condiția ca viitorul student să aibă cel puțin 55 de ani. 

Zi de zi, la cursuri și seminarii

Cei 160 de studenți cu vârste de la 55 la 85 de ani, care anul trecut, pe 10 octombrie, pășeau cu emoție în Aula Magna a Universității din Galați, la deschiderea cursurilor, au avut de ales din oferta anului universitar 2016-2017 un număr de 10 discipline: Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Turism, Istorie-Filosofie şi Teologie, Kinetoterapie, Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, Economie, Geopolitică şi relaţii internaţionale, Psihologie şi pedagogie intergeneraţio-nală, Ştiinţe şi inginerie, Informatică. 

Fiecare grupă de studiu a avut 25-30 de studenți. A existat și o taxă, dar modică, de 50 de lei. Activităţile s-au desfăşurat sub formă de cursuri, seminarii și ateliere de dezbatere. Programul cursurilor a respectat structura anului academic, de luni până vineri, între orele 10.00 și 12.00 și de la 16.00 la 18.00.

Proiect unic în universitățile publice din România

Proiectul „Universității Vârstei a Treia” a demontat unele dintre cutumele atribuite studenției – chiulul sau cursurile trase la xerox nu au existat pentru că ce și-au dorit cel mai mult studenții seniori a fost să participe la cursuri. -Coordonatoarea proiectului, prof. univ. dr. Violeta Pușcașu, prodecanul Facultății de Științe Sociale și Politice din cadrul Universității -„Dunărea de Jos”, spune că i-a descoperit pe studenții de vârsta a treia ca pe niște tineri care au redescoperit dorința de a învăța lucruri noi. „Este prima serie de absolvenți ai noștri de vârsta a treia. A pornit ca un proiect–pionier în universitățile de stat. De fapt, la acest moment, suntem singura Universitate a Vâstei a Treia deschisă -într-o universitate publică și implicări în acest proiect 160 de seniori cu vârste -între 55 și 85 de ani. Sunt poate mai emoționată decât -absolvenții noștri, pe care i-am descoperit de fiecare dată ca pe niște tineri iremediabili, care au venit să redescopere bucuria învățării. Nu există oameni în vârstă, există doar oameni tineri, numai că unii dintre noi suntem tineri de mai multă vreme”, a declarat Violeta Pușcașu.  

Student la 73 de ani: „Nu ne plafonăm, la table, în parc“

Ioana Denie (66 de ani) a optat pentru cursurile de Medicină, Istoria Religiilor, Nutriție, Kinetoterapie și Psihologie, împreună cu o veche prietenă, Teodosia Isofache (68 de ani), care acum i-a devenit și colegă la Universitate. Printre seniorii primei promoții se numără și Elena Isofac Iolariu, de 80 de ani. „Am trecut de 80 de ani. În noiembrie, dacă dă Dumnezeu, împlinesc 81 de ani. M-a întrebat cineva de ce mă înscriu la 80 de ani, ca să mai învăț. Eu până oi muri tot învăț și vreau să mai scriu și ceva cărți. M-am înscris la Teologie și Nutriție. La Teologie m-am înscris pentru că toată viața am fost la biserică și am crezut în Dumnezeu și Maica Domnului, care m-au ajutat”, spune absolventa U3A.

Mircea Bălan, de 73 de ani, se va înscrie la toamnă la cursurile U3A: „Am ales Turism, Drept și Medicină, dar am mai făcut încă trei în plus. M-am înscris la acest program din dorința de cunoaștere a ce este de actualitate. Am aflat foarte multe lucruri noi de la lectorii noștri. E interesant. În primul rând pentru că nu ne plafonăm, nu ne ducem la table în parc toată ziua”. Bărbatul spune că la început soția i-a spus că e „țăcănit”, apoi l-a înțeles: „Să vă spun adevărul? Mi-a spus că sunt într-o parte, înțelegeți vorba românească? Țăcănit, cum s-ar spune. Dar până la urmă și-a dat seama că e bine ce am făcut”.

Jean Ivan (62 de ani): „Ne-am îmbogățit viața“

Un student ceva mai „tânăr”, Jean Ivan, de 62 de ani, spune că aceste cursuri i-au schimbat viața: „Am avut 10-12 module foarte interesante, de la Medicină, Drept, la Istorie-Filosofie sau Artă. De toate. Unele au fost acțiuni practice, am avut întâlnire cu un pictor, care ne-a arătat arta picturii. Fără nicio exagerare, ne-am îmbogățit viața”.

Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă