18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialPe plaja Sulina se face turism neautorizat

Pe plaja Sulina se face turism neautorizat

Consiliul Judeลฃean Tulcea a realizat pe plaja Sulina o investiลฃie  de patru milioane de euro cu fonduri bugetare alocate de Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului, care a vizat amenajarea pentru turism a plajei sฤƒlbatice din vecinฤƒtatea acestui oraลŸ. Lucrฤƒrile de amenajare au fost terminate la finele anului trecut, dar plaja nu a fost autorizatฤƒ pânฤƒ acum pentru efectuarea activitฤƒลฃilor turistice.

 

Investiลฃie publicฤƒ pe un teren în disputฤƒ

Ioan Boieru, vicepreลŸedinte al Consiliului Judeลฃean Tulcea, a declarat cฤƒ investiลฃia realizatฤƒ pe plaja Sulina a fost preluatฤƒ de Administraลฃia Zonei Libere (AZL) Sulina. „AZL nu a început încฤƒ demersurile pentru autorizarea activitฤƒลฃilor de turism pe plajฤƒ, pentru cฤƒ terenul pe care s-au realizat investiลฃiile are statut de domeniu public de interes naลฃional aflat în administrarea ARBDD. Am solicitat Guvernului sฤƒ ne transfere terenul respectiv în administrare ลŸi abia dupฤƒ ce va apฤƒrea hotฤƒrârea de guvern vom putea începe demersurile de autorizare pentru activitฤƒลฃi turistice”, a declarat acesta.

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune cฤƒ terenul pe care s-a realizat investiลฃia turisticฤƒ dezvoltatฤƒ cu banii alocaลฃi de ministerul condus de Elena Udrea se aflฤƒ în litigiu cu primฤƒria oraลŸului Sulina. „Primฤƒria Sulina a intabulat 47 de hectare din plaja Sulina în patrimoniul sฤƒu, deลŸi nu are titlu de proprietate. Am contes­tat intabularea ลŸi aลŸteptฤƒm ca instanลฃa de judecatฤƒ sฤƒ dea un verdict. Pânฤƒ se va soluลฃiona acest litigiu cu Primฤƒria Sulina, autorizarea plajei turistice nu este posibilฤƒ, iar autorizaลฃia de mediu pentru aceastฤƒ activitate o dฤƒ chiar ARBDD”, spune guvernatorul Deltei.

Comisia Europeanฤƒ este în pronunลฃare

În timp ce instituลฃiile statului se luptฤƒ pentru administrarea terenului de la malul mฤƒrii din Sulina, pe respectiva plajฤƒ se face turism masiv. În aceste zile caniculare, plaja de la Sulina este plinฤƒ de turiลŸti, iar comercianลฃii locali fac comerลฃ neautorizat în zonฤƒ, punând în pericol sฤƒnฤƒtatea miilor de turiลŸti care petrec vacanลฃa aici.

Conducerea ARBDD ลŸi a Consiliului Judeลฃean Tulcea spun cฤƒ nu au primit  un rฤƒspuns de la Comisia Europeanฤƒ privind  derularea procedurii de infringement împotriva statului român pentru cฤƒ au fost afectate habitatele sฤƒlbatice existente pe plajฤƒ când s-au realizat amenajฤƒrile pentru turism. Organizaลฃiile neguvernamentale de protecลฃie a mediului care au sesizat CE privind prejudiciul de mediu produs pe aceastฤƒ plajฤƒ spun cฤƒ autoritฤƒลฃile române nu ar fi respectat legislaลฃia europeanฤƒ privind protejarea siturilor Natura 2000. Dacฤƒ CE  va considera întemeiat punctul de vedere al ecologiลŸtilor, dosarul infringementului împotriva României pentru afectarea biodiversitฤƒลฃii de pe plaja Sulina ar urma sฤƒ ajungฤƒ la Curtea Europeanฤƒ de Justiลฃie. Cert este cฤƒ CE nu s-a pronunลฃat deocamdatฤƒ în privinลฃa rฤƒspunsurilor date de Guvernul României privind notificarea de infringement venitฤƒ de la Uniunea Europeanฤƒ.  Text Box:

Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ