20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPe plaja Sulina se face turism neautorizat

Pe plaja Sulina se face turism neautorizat

Consiliul Judeţean Tulcea a realizat pe plaja Sulina o investiţie  de patru milioane de euro cu fonduri bugetare alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a vizat amenajarea pentru turism a plajei sălbatice din vecinătatea acestui oraş. Lucrările de amenajare au fost terminate la finele anului trecut, dar plaja nu a fost autorizată până acum pentru efectuarea activităţilor turistice.

 

Investiţie publică pe un teren în dispută

Ioan Boieru, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a declarat că investiţia realizată pe plaja Sulina a fost preluată de Administraţia Zonei Libere (AZL) Sulina. „AZL nu a început încă demersurile pentru autorizarea activităţilor de turism pe plajă, pentru că terenul pe care s-au realizat investiţiile are statut de domeniu public de interes naţional aflat în administrarea ARBDD. Am solicitat Guvernului să ne transfere terenul respectiv în administrare şi abia după ce va apărea hotărârea de guvern vom putea începe demersurile de autorizare pentru activităţi turistice”, a declarat acesta.

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune că terenul pe care s-a realizat investiţia turistică dezvoltată cu banii alocaţi de ministerul condus de Elena Udrea se află în litigiu cu primăria oraşului Sulina. „Primăria Sulina a intabulat 47 de hectare din plaja Sulina în patrimoniul său, deşi nu are titlu de proprietate. Am contes­tat intabularea şi aşteptăm ca instanţa de judecată să dea un verdict. Până se va soluţiona acest litigiu cu Primăria Sulina, autorizarea plajei turistice nu este posibilă, iar autorizaţia de mediu pentru această activitate o dă chiar ARBDD”, spune guvernatorul Deltei.

Comisia Europeană este în pronunţare

În timp ce instituţiile statului se luptă pentru administrarea terenului de la malul mării din Sulina, pe respectiva plajă se face turism masiv. În aceste zile caniculare, plaja de la Sulina este plină de turişti, iar comercianţii locali fac comerţ neautorizat în zonă, punând în pericol sănătatea miilor de turişti care petrec vacanţa aici.

Conducerea ARBDD şi a Consiliului Judeţean Tulcea spun că nu au primit  un răspuns de la Comisia Europeană privind  derularea procedurii de infringement împotriva statului român pentru că au fost afectate habitatele sălbatice existente pe plajă când s-au realizat amenajările pentru turism. Organizaţiile neguvernamentale de protecţie a mediului care au sesizat CE privind prejudiciul de mediu produs pe această plajă spun că autorităţile române nu ar fi respectat legislaţia europeană privind protejarea siturilor Natura 2000. Dacă CE  va considera întemeiat punctul de vedere al ecologiştilor, dosarul infringementului împotriva României pentru afectarea biodiversităţii de pe plaja Sulina ar urma să ajungă la Curtea Europeană de Justiţie. Cert este că CE nu s-a pronunţat deocamdată în privinţa răspunsurilor date de Guvernul României privind notificarea de infringement venită de la Uniunea Europeană.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă