3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialFostul administrator al RCS&RDS, Ioan Bendei, a fost pus sub control judiciar,...

Fostul administrator al RCS&RDS, Ioan Bendei, a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de dare de mită și complicitate la spălare de bani

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, miercuri, că fostul administrator al RCS&RDS, Ioan Bendei, a fost pus sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi complicitate la spălare de bani. Procurorii au pus sechestru pe bunurile companiei până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei.

 

Tot sub control judiciar este cercetat şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, acesta fiind acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală pentru spălare de bani şi în cazul directorul general al RCS&RDS, Serghei Bulgac, fiind cercetată şi compania pentru dare de mită şi spălare de bani. Anunţul privind acuzaţiile aduse lui Serghei Bulgac şi firmei a fost făcut de RCS&RDS înainte ca procurorii să facă publice aceste informaţii.

SC BODU SRL este cercetată pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, iar SC INTEGRASOFT SRL, la data faptei deţinută de SC RCS & RDS SA, pentru complicitate la spălare de bani.

Oprea Alexandru, la data faptei directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, este acuzat de complicitate la dare de mită iar Mihai Dinei, coordonatorul activităţii juridice a firmei, este anchetat pentru complicitate la dare de mită şi la spălare de bani. Florin Bogdan Bădiţă, administratorul unei firme care ar fi fost controlată de Dumitru Dragomir, este acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Procurorii spun că în perioada aprilie 2009 – mai 2011 Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, administrator al SC RCS & RDS SA, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora.

"Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan. Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de inculpatul Dumitru Dragomir) şi compania de televiziune prin cablu", arăta DNA când s-au început cercetările faţă de cei menţionaţi anterior.

Concret, în cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011. În urma desfăşurării licitaţiei, consorţiul de firme menţionat a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase, explică procurorii.

"În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune. Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită", susţine DNA.

În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 – 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, între cele trei societăţi comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro. Aceste operaţiuni au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere, mai explică DNA

"De menţionat este faptul că, în acest demers infracţional a fost implicat, pe lângă celelalte persoane amintite în comunicatul anterior şi suspectul Serghei Bulgac care a cunoscut detaliile acestui „parteneriat” şi a semnat diverse documente încheiate în numele şi în interesul SC RCS & RDS SA. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală", se mai arată în comunicatul DNA.

Cele mai citite

Comoara muzicală a lui Michael Jackson, descoperită într-un depozit abandonat: piese nelansate

Gregg Musgrove, un fost ofițer de poliție din California, devenit tată casnic și pasionat de vânătoarea de comori, a făcut o descoperire extraordinară: o...

Cu ce vedete se vor înfrunta „tricolorii” în preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România și-a aflat adversarele din Grupa H a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2026, o grupă accesibilă în care "tricolorii" se vor lupta cu...

Comisia Europeană menține politicile stricte privind emisiile auto, în ciuda presiunilor

Comisia Europeană nu are în vedere modificarea politicilor actuale pentru reducerea emisiilor de carbon ale autoturismelor, a declarat comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă