26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialO naţiune stresată

O naţiune stresată

Azi, după celebrul bacalaureat cu mai puţin de 50 la sută promo­vaţi, unii dintre comentatori sunt  nemulţumiţi că profesorii care i-au picat anul ăsta pe nepre­­gă­tiţii elevi au făcut-o doar de frică, nu din înal­tă conştiinţă cetăţenească. Numai că nici o înaltă conştiinţă nu s-a născut direct, aşa, ca Venus din spuma mării, din precepte şi coman­da­men­­te.

Înseşi preceptele şi coman­damentele nu sunt decât nişte opre­lişti puse în faţa vi­ciului, a minciunii, a fur­tului, a crimei. Numai restricţiile, legile care stabilesc anumite restric­­ţii, pot curăţa socie­tatea.  Biblia înteme­iază niş­te oprelişti de te cutremuri. Vechiul Tes­tament e plin de pilde de inşi care nu l-au res­pectat pe Cel de Sus şi au păţit-o rău de tot. Aşa că bietele camere de supraveghere sunt nişte mofturi pe lângă ce putea păţi un ins de demult dacă avea curajul să calce poruncile divine. Fri­ca păzeşte totuşi bostănăria. Oare nu s-ar putea curăţa şi clasa politică, tot aşa, punân­du-le tu­tu­ror, prin birouri, acolo unde-şi fac afacerile şi tran­­zac­ţiile necurate, nişte camere de supraveghere?

Societatea se curăţă numai şi numai prin con­strângere. Dacă o să-i amendezi pe derbe­deii care agresează trecătorii, aceştia, dar şi alţii, or să se gândească (admiţând că au cu ce) de două ori înainte de a-şi repeta fapta. Dacă o să-i amendezi sever pe cei care aruncă gunoa­ie pe stradă, a doua oară n-or s-o mai facă. Cineva îmi spunea, demult, că nu ştiu ce rege al Bava­riei şi-a civilizat supuşii umblând pe stradă cu un harapnic şi plesnindu-i de câte ori îi vedea că aruncă gunoaiele pe ceea ce azi se cheamă spaţiu public. Exemplul şoferilor e cel mai bun: ia anunţă-i că în cutare comună pe care o tra­ver­­sează la volan e un radar al poliţiei şi o să vezi cum îşi aduc brusc aminte de viteza legală şi ia lasă-i fără radar să vezi cum zboară ca vân­tul şi ca gândul peste găini­le sătenilor. Asta e bâta. E drept, mai există şi morcovul, adică recompensa.

Profesorii au fost îndemnaţi de preşedintele ţă­rii, acelaşi care îi încuraja şi pe ceilalţi cetă­ţeni să-şi caute de lucru aiurea, să-şi mai ia un „job” că au timp, acum vreun an sau poate mai puţin. Totuşi ei, ai dracului, au stat în număr mare să corecteze lucrările candidaţilor, fiind plătiţi ca nişte cerşetori pentru asta. Dar poate că dl Funeriu ar putea să-l informeze pe dl pre­şedinte că îndemnurile sale vor fi dat roa­de: luându-şi o slujbă în plus, profesorii vor fi fa­vo­rizat momentul adevărului. O să spuneţi că n-a trecut nici un an de când dl preşedinte făcea gafa respectivă, confundând meseria de profe­sor cu aceea a unui funcţionar şi, con­sta­tând că profesorul nu are atâta de stat la birou, s-a gân­dit, ca omul chibzuit, că are în schimb timp să mai lucreze şi altceva. Că de pregătitul orelor, de pregătitul pregătitului orelor, dacă pot să spun aşa, nici nu mai putea fi vorba.

N-am înţeles nici protestul unor părinţi care au sărit în sus că urmaşii lor sunt stresaţi de camerele de supraveghere. Poate că şi hoţii şi şoferii sunt stresaţi de poliţişti şi de radare. Să fie ăsta motivul disponibilizărilor anunţate? Şi atunci, supraveghetorii, de la bac şi de ori­unde altundeva, ne stresează şi trebuie des­fi­inţaţi. Aşa, ca să meargă lucrurile strună ca ieri, alal­tăieri şi de când ne ştim. Revin, cu în­tre­ba­rea: pe când camere de supraveghere şi ascul­tarea telefoanelor la Guvern, Parlament, Cotroceni? Se vor declara stresaţi? Foarte bine; să nu fim numai noi, ceilalţi, stresaţi de pres­taţiile lor dezastruoase.  

Nicolae Prelipceanu este publicist

Cele mai citite

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă