Cui i se potriveşte mai bine expresia “vorbeşte mult dar face puţin”: politicienilor din Guvern sau specialiştilor din Banca Naţională? Preşedintele României, Traian Băsescu, ar spune că celor din BNR. “BNR e un continuu profesor. Ia întrebaţi pe vreunul din ei dacă vrea să fie ministru al Finanţelor sau prim-ministru(…) Viaţa de responsabil la vârf nu este uşoară. (…) Sunt foarte mulţi care preferă să dea lecţii decât să-şi asume răspunderea”, a spus Băsescu.
Declaraţia şefului statului vine la o zi distanţă după ce, într-o prezentare susţinută la forumul Finance 2011, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu a spus că cea mai responsabilă guvernare din punctul de vedere a politicii fiscale a fost cea din perioada 2000-2004(guvernul Năstase) dar şi că decizia guvernului Boc de a majora TVA a fost o “bălbâială” care nu a făcut decât să întârzie ieşirea din recesiune.
Mai mult, Isărescu, a folosit în mai multe rânduri ca exemplu negativ perioada 2005-2008 şi a arătat că în 2009 România s-a aflat în pragul unui “infarct” datorat dependenţei de intrările de capital străin care au scăzut substanţial de la declanşarea crizei. Menţionăm că în perioada care a trecut de la începutul crizei, BNR a reuşit aproape singură să menţină cursul de schimb euro/leu la un nivel rezonabil , să evite retragerea finanţărilor acordate de băncile străine prezente în România dar şi să mărească rezerva valutară a ţării.
Aici părerea guvernatorului Isărescu despre guvernul Năstase şi despre guvernul Boc