15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecial14,17 şi 50: Numerele care explică de ce Microsoft a plătit...

14,17 şi 50: Numerele care explică de ce Microsoft a plătit peste 8 miliarde de dolari pe Skype

Ieri Microsoft a achiziţionat de la grupul Silver Lake compania Skype Tehnologies pe care a plătit peste 8 miliarde de dolari.

La aflarea veştii, foarte mulţi s-au oprit asupra preţului, arătându-se surprinşi de faptul că Microsoft poate cheltui o astfel de sumă pentru o companie care de curând a fost evaluată la circa 2,5 miliarde de dolari. Publicaţia economică Business Insider vine cu două cifre care explică logica din spatele afacerii: 14,17 şi 50.

Ce inseamnă aceste două cifre?

14,17 dolari – este suma pe care Microsoft a plătit-o pentru fiecare utilizator de Skype. Spre deosebire de Microsoft, eBay a plătit în 2005, când a achiziţionat Skype, nu mai puţin de 45,6 dolari per utilizator (2,6 miliarde de dolari a foat preţul total). Astfel deşi preţul Skype a crescut, – de la 2,6 miliarde de dolari la peste 8 miliarde de doalri –  preţul plătit per utilizator a scăzut.

50 – este numărul de zile de care va avea nevoie Microsoft că să îşi recupereze cash flow-ul. dinaintea tranzactiei.  Având în vedere o sinergia atât de mare între numeroase produse Microsoft – Windows Phone 7, Kinect, Lync, etc – 50 de zile fără cash flow este “floare la ureche” pentru Microsoft.

Skype a fost fondată în 2003 de Niklas Zennstrom şi Janus Friis şi a fost cumpărată, în 2005, de grupul american ebay, cu 2,6 miliarde de dolari. În 2009, ebay a vândut 70% din acţiunile Skype, pentru două miliarde dolari, unui grup de investitori ce îi includea pe cei doi fondatori ai sistemului de telefonie prin Internet.

Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă