22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialOsama bin Laden a fost ucis. Acesta şi-a folosit o nevastă drept...

Osama bin Laden a fost ucis. Acesta şi-a folosit o nevastă drept scut

Update 23.15: Cu toate că bin Laden a jurat să moară luptând, se pare că şi-a folosit una dintre neveste drept scut, potrivit şefului contraterorismului de la Casa Albă, John Brennam.

Femeia a fost ucisă în urma raidului.

Update 18.00 Testele ADN confirmă că Osama bin Laden este mort, anunţă oficialii americani.

Update 17.30 Fostul presedinte pakistanez Pervez Musharraf, spune că operaţiunea SUA de a-l ucide pe bin Laden a fost o „violare a frontierelor pakistaneze”.

Update 17.00 Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat că „lupta împotriva terorismului nu se termină cu moartea lui bin Laden”. Ea a cerut talibanilor să desfiinţeze al Qaeda, după moartea lui bin Laden, informează France 24. Citeşte mai multe aici.

Update 16.10 Un grup islamist indonezian l-a caracterizat pe Osama bin Laden ca fiind un „martir” care a militat pentru supremaţia Islamului în faţa Americii.

Jemaah Ansharut Tauhid (JAT), purtătorul de cuvânt al Son Hadi a declarat pentru AFP: „Dacă este adevărat că Osama bin Laden este mort, el a murit ca un martir. A luptat pentru Islam şi a luptat pentru terenurile colonizate de America. Al-Qaeda nu a murit cu el. Jihad nu va fi oprit pentru că el este mort deoarece jihad-ul este o condus de religie, nu de persoane fizice”.

Update 16.00 Directorul CIA, Leon Panetta, a spus al-Qaida va încerca „aproape sigur” să încerce să răzbune uciderea lui Osama bin Laden, relatează Reuters.

Update 15.40 Misiunea soldaţilor americani a fost să îl ucidă, nu să îl captureze pe Osama bin Laden, au spus oficialii din administraţia SUA pentru Reuters.

Update 15.00 Arabia Saudită a spus că speră ca moartea lui Osama bin Laden să pună capăt „gândurilor greşite” din spatele terorismului, potrivit agenţiei locale.

Update 14.55 Patru persoane au fost ucise astăzi după ce o bombă a fost detonată în faţa unei moschei în oraşul Peshawar din Pakistan. Citeşte mai multe detalii aici.

Update 14.40 Talibanii pakistanezi au ameninţat cu atacuri împotriva liderilor guvernului, inclusiv preşedintele Asif Ali Zardari, armata Pakistanului şi cea a Statelor Unite, transmit agenţiile de ştiri. Vezi care sunt ţintele organizaţiilor islamiste.

Update 14.30 Reuters relatează că gruparea palestiniană islamistă Hamas condamnă uciderea de către forţele americane a lui Osama bin Laden şi îl deplânge ca un „războinic arab sfânt”.

Update 13.45 Un pakistanez a relatat în direct, pe Twitter, uciderea lui bin Laden. Vezi aici cum.

Update 13.20: Regimul din Yemen salută moartea lui Osama bin Laden, în timp ce forţele islamiste din sudul ţării consideră că este „o catastrofă”, informează AFP, citată de Mediafax.

„Sperăm că moartea lui bin Laden va fi începutul sfârşitului terorismului„, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei yemenite.

Update 13.10 În China, deşi unii sărbătoresc moartea teroristului, mulţi deplâng moartea unui erou, potrivit blogului Wall Street Journal.

Update 13.05 Şeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că moartea lui bin Laden este un „succes semnificativ”, dar că aliaţii vor continua să lupte în Afganistan. Vezi aici motivele.

Update 13.00 Un oficial SUA a confirmat că trupul lui Osama bin Laden a fost aruncat în mare. Vezi aici de ce.

Update 12.30 Harta Google a fost actualizată pentru a indica locul unde a fost ucis Osama bin Laden din nordul Pakistanului. Vezi aici.

Update 12.20 Pretinsa fotografie cu Osama bin Laden după moartea sa nu este autentică. Poza a fost compusă din două imagini diferite, potrivit France 24. Vezi aici cum.

Update 12.05 Osama bin Laden va trebui să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru oameni pe care i-a ucis şi pentru exploatarea religiei pentru a răspândi ură, a transmis Vaticanul, potrivit Aljazeera. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a spus că deşi creştinii „nu se bucură” de o moarte, aceasta le aminteşte de „responsabilitatea fiecărei persoane în faţa lui Dumnezeu”.

„Osama bin Laden, după cum ştie toată lumea, a deţinut responsabilitatea pentru răspândirea urii şi diviziunii între oameni, provocând moartea a nenumărate persoane şi exploatarea religiei în aceste scopuri”, a spus Lombardi.

Vezi cum a devenit Osama bin Laden inamicul numărul 1 al SUA

Update 12.00 Guvernul Spaniei a anunţat că moartea lui bin Laden este „un pas decisiv în lupta împotriva terorismului internaţional” şi l-a felicitat pe Preşedintele Obama pentru operaţiune. Vezi reacţiile oamenilor politici despre operaţiunea SUA.

Update 11.35 Preşedintele afgan Hamid Karzai a spus că uciderea lui bin Laden în Pakistan dovedeşte că războiul împotriva teroriştilor nu este înrădăcinat în Afganistan, potrivit France 24 care citează AFP. Vezi alte reacţii ale liderilor mondiali aici.

„Din nou şi din nou, de ani de zile şi în fiecare zi am spus că războiul împotriva teroriştilor nu este în satele afgane”, a spus Karzai.

Update 11.30 Jurnaliştii NY Times scriu că locul lui bin Laden era „un conac mare de pe un deal de la marginea oraşului, împrejmuit de ziduri înalte cu sârmă ghimpată”. Citeşte aici mai multe despre ascunzătoarea lui bin Laden.

Update 11.15 Membrii al-Qaeda din Yemen au recunoscut că liderul Osama bin Laden este mort, informează AFP.

Update 11.10 Prim-ministrul Kenyei, Raila Odinga, mulţumeşte SUA şi Pakistan pentru uciderea lui bin Laden, spunând că acesta este un lucru pozitiv pentru Kenya.

„Kenieni sunt fericiţi şi mulţumesc poporului american, poporului pakistanez şi tuturor celor care au ajutat la uciderea lui Osama. Moartea lui Osama nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru Kenya, dar avem nevoie de un guvern stabil în Somalia”, a declara Odinga.

Update 11.05 Specialistul în securitate naţională, Peter Bergen, consideră că al-Qaeda va fi afectată iremediabil de moartea lui bin Laden. „Nu îl poate înlocui nimeni. Militanţii care se alătură al-Qaeda depun un jurământ de credinţă personală pentru el”, spune Bergen. Vezi ce cred ceilalţi lideri al-Qaeda despre viitorul organizaţiei.

Update 11.00 Secundul lui Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, este  liderul terorist cu cele mai mari şanse să preia conducerea organizaţiei al-Qaeda, informează Reuters. Vezi cine este noul lider al-Qaeda.

Update 10.30: Cadavrul liderului Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost scufundat în mare, potrivit tradiţei islamice, a declarat un oficial american, citat de CNN.

Update 09.40: Mark Kimmit, analist militar al SUA, a declarat pentru Al Jazeera că moartea lui Bin Laden „nu este sfârşitul terorismului, ci sfârşitul unui capitol”.

„Capturarea sau uciderea lui Bin Laden are o valoare simbolică, datorită faptului că el a fost timp de mulţi ani conducătorul operaţiunilor. Al Qaeda încă reprezintă o ameninţare şi această ameninţare va persista mult timp. Această organizaţie este mai mult decât bin Laden.”

Update 09.30: Potrivit unei telegrame Wikileaks, un general al Al Qaeda a ameninţat că o bombă nucleară, care este ascunsă undeva în Europa, va fi detonată în cazul în care Osama bin Laden va fi capturat sau asasinat.

Generalul Khalid Sheikh Mohammed a declarat anchetatorilor de la Guantanamo că Al Qaeda va declanşa un „iad atomic în Europa”, potrivit Metro.co.uk.

Cinci dintre gărzile lui Ben Laden au fost ucise, iar patru persoane au fost arestate, potrivit BBC News, citat de NewsIn.

Update 09.20: Televiziunile pakistaneze difuzează imagini cu cadavrul prezentat ca fiind al şefului reţelei al-Quaeda, relatează AFP, citată de Mediafax.

Fotografia cadavrului lui Osama ben Laden a fost dată publicităţii, ea nu este autentificată„, a declarat prezentatorul Geo TV, principalul post de ştiri al ţării, dezvăluind imaginea unei feţe însângerate şi parţial afundate la nivelul orbitelor, a unui om cu barbă neagră deasă.

Update 08.45: Unul din fiii lui Osama ben Laden a fost omorât în cursul operaţiunii americane soldate cu moartea liderului reţelei al-Qaida, au declarat surse oficiale americane, citate de AFP, potrivit Mediafax.

Operaţiunea a fost efectuată de o „echipă americană redusă”, care nu a suferit pierderi în timpul atacului, potrivit surselor oficiale, care au precizat şi că a fost „deosebit de periculoasă”.

Ben Laden se adăpostea în locuinţă alături de mai multe femei şi copii. De altfel, în afară de cei patru oameni care au murit, încă două femei au fost rănite în timpul atacului, mai spun sursele oficiale.

Cadavrul lui ben Laden a fost transportat la baza americană Bagram din Afganistan, a anunţat corespondentul postului de televiziune Al Jazeera la Kabul, potrivit NewsIn.

Update 08.40: Încă patru persoane au fost ucise în clădirea de trei etaje din Abbotaba, oraş la 150 de kilometri de Islamabad, unde ben Laden a fost împuşcat în cap. Trei bărbaţi şi o femeie folosită ca scut uman au murit, au anunţat surse oficiale, citate de CNN, potrivit Mediafax.

Liderul Al Qaeda, Osama Bin Laden, a fost ucis în această noapte, la Islamabad, în Pakistan, a declarat preşedintele Statelor Unite, Barak Obama.

Preşedintele american a declarat în această dimineaţă că „este o zi istorică pentru America” şi că „astăzi ne-am reamintit că America poate face tot ceea ce îşi propune”.

„Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama Bin Laden, liderul al Qaeda”, a anunţat Barack Obama.

Preşedintele american a explicat şi că a avut informaţii despre locul unde se află Bin Laden încă din luna august, iar când acestea au fost suficiente a autorizat intervenţia al cărui scop era aducerea liderului reţelei teroriste în faţa justiţiei.

Obama a mai adăugat că operaţiunea nu a mai înregistrat şi alte victime printre foţele americane, dar şi că este conştient că Al Qaeda este pregătită să atace şi că Statele Unite trebuie să rămână vigilente.

Preşedintele SUA a precizat că Bin Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit.

Cele mai citite

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă