2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPot asiguratorii să salveze statele de faliment?

Pot asiguratorii să salveze statele de faliment?

O mare companie germană propune Uniunii Europene înfiinţarea unui organism european specializat în asigurarea împrumuturilor suverane.

 

Aflate în plină criză de bani şi cu posibilităţi din ce în ce mai reduse de a obţine finanţări ieftine, ţările cu datorii mari ar putea beneficia de un ajutor neaşteptat din partea Uniunii Europene. Propunerea o face o mare companie venită din cea mai stabilă ţară a UE: Germania. Allianz, una dintre cele mai mari companii de asigurări la nivel mondial şi unul dintre cei mai importanţi investitori pe plan european, a făcut apel la Uniunea Europeană să înfiinţeze un asigurător specializat în acoperirea împrumuturilor guvernamentale. În acest fel, s-ar putea stimula investiţiile în ţările Uniunii care nu obţin cu uşurinţă finanţare externă. Principalii beneficiari ai iniţiativei ar fi ţările aşa numite PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania), care au deficite uriaşe şi care sunt dependente de finanţările externe. De altfel, Irlanda şi Grecia au primit deja ajutoare de zeci de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în timp ce Portugalia este în negocieri avansate pentru un plan de bailout.

Infuzie de încredere

O astfel de companie ar reduce costurile împrumuturilor şi ar facilita procesele de calcul al riscurilor la care se vor supune investitorii în momentul în care decid să cumpere obligaţiuni guvernamentale. De asemenea, ar putea reduce semnificativ riscul unei viitoare crize bancare şi ar ridica o povară şi de pe umerii guvernelor.

În actualul sistem de ajutorare, bazat pe fondul de urgenţă al UE – European Stability Mechanism, Germania, cea mai mare economie de pe continent, contribuie cu cea mai mare sumă.

„Acest sistem ar fi foarte util deoarece orice investitor îşi poate calcula foarte exact riscul la care s-ar expune, deoarece o eventuală pierdere ar fi de aproximativ 10%. Drept urmare, se poate stabili şi o dobândă corectă, devenind mai uşor suportabilă atât pentru cel care se împrumută, cât şi pentru instituţia de garantare, în cazul în care va fi nevoită să acopere datoria”, a explicat Paul ACHLEITNER, CFO, ALLIANZ.

Banii există

O parte din fondurile necesare înfiinţării unei astfel de companii ar putea proveni din fondul de 500 miliarde de euro (European Stability Mechanism) constituit la nivel european pentru ajutorarea statelor aflate în dificultate, bani ce ar putea fi folosiţi pentru a capitaliza noul asigurător. Ideea are la bază companii precum MBIA şi AMBAC Financial din Statele Unite ale Americii, care garantează datoriile publice iniţiale.

Acestea au funcţionat cu succes timp de mai multe zeci de ani, dar au întâmpinat, la rândul lor, dificultăţi în timpul crizei financiare din cauza faptului că s-au abătut de la business-ul de bază şi au investit în active cu risc ridicat.

Deşi ideea susţinută de ALLIANZ nu este una nouă, susţinerea acesteia de către asigurătorul german poate atrage după sine un interes sporit în cercurile politice.

Deja au existat discuţii cu mai mulţi lideri, însă nu au existat acorduri finale. Una dintre dificultăţile pe care le-ar putea întâmpina acest sistem este cadrul legislativ european care restricţionează garantarea datoriei suverane a unei ţări de către o altă ţară.

Rămâne de văzut dacă măcar la nivel european, guvernele vor înţelege necesitatea de a folosi mecanismele oferite de industria de asigurări, în general, şi în problema riscului de default în special.

Cele mai citite

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă