18.2 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăGDPRCe ascund ameţelile

Ce ascund ameţelile

Tensiunea scăzută sau prea ridicată, spondiloza cervicală, otitele sau insuficienţa circulatorie cerebrală vă pot da senzaţia că se învârte camera cu voi.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale ameţelilor este hipoglicemia, care apare atunci când aţi avut o perioadă mai lungă în care nu aţi mâncat la timp sau dacă aţi consumat prea mult alcool. De asemenea, multe persoane ameţesc atunci când se ridică brusc de pe scaun. „Hipotensiunea ortostatică este foarte frecventă. Inima menţine o anumită presiune şi, când persoana respectivă sare brusc în picioare, ea nu reuşeşte să ridice sângele la creier imediat. Timp de câteva secunde, pacientul ameţeşte sau vede negru în faţa ochilor, dar îşi revine în câteva secunde”, explică medicul de famile Călin Ciubotaru. Tratamentul hipotensiunii ortostatice constă în consumul ridicat de lichide, de preferat apă, dar şi de ceai, cafea la care se adaugă exerciţiile fizice. „Ameţeli mai pot avea şi persoanele care suferă de hipotensiune din cauză că nu s-au hidratat suficient, mai ales pe timp de vară”, spune Eduard Adamescu, medic diabetolog la clinica „Moşilor” din Bucureşti. Hipotensiunea însoţită de ameţeli poate să apară şi la persoanele care iau o doză prea mare de medicamente pentru tratarea hipertensiunii.

Persoanele anxioase, la risc

Ameţelile pot apărea şi la persoanele cu hipertensiune şi sunt asociate cu dureri de cap, ţiuituri în ureche sau senzaţia de „musculiţe” în faţa ochilor. „Ameţeli mai pot avea şi persoanele care suferă de insuficienţă circulatorie cerebrală pentru că sunt afectate arterele care irigă creierul, dar şi cele care au spondiloză cervicală”, explică Dragoş Vinereanu, medic cardiolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Otita medie cu afectarea urechii interne şi infecţiile urechii interne se pot manifesta, de asemenea, prin tulburări de echilibru. Dacă ameţelile persistă timp de câteva zile şi sunt însoţite de greaţă şi senzaţie de vomă este destul de probabil să vă confruntaţi cu inflamaţii ale urechii interne şi să aveţi nevoie de repaus la pat. Dacă este asociată cu pierderea subită a auzului, nu este exclus să fie vorba despre o afecţiune denumită labirintită. „Acestea sunt cazurile cele mai simple, dar şi tumorile de la nivelul urechii se pot manifesta prin ameţeli. Pentru un diagnostic corect se face un examen ORL simplu şi se pot lua şi probe vestibulare”, spune Mioriţa Toader, medic ORL.

Anemia şi tulburările neurologice sunt alte cauze ale ameţelilor. Ele mai pot apărea şi la persoanele care au anxietate sau atacuri de panică, mai ales dacă sunt însoţite de tulburări de respiraţie, dureri de cap şi furnicături în degete.

Medicii vă recomandă să faceţi investigaţii atunci când aveţi frecvent ameţeli.

Cele mai citite
00:00:49

VIDEO. Sediul instanțelor din Valencia, transformat într-o morgă temporară după inundații

Vehiculele care transportă victimele inundațiilor sosesc la sediul instanțelor din Valencia, fiind amenajat ca morgă temporară. În ultima săptămână, inundațiile devastatoare din regiunile sudice...

Teleorman, Vaslui și Dâmbovița înregistrează cele mai mici ponderi ale angajaților în populația activă, sub 60%

Un număr de 14 județe din România au o pondere a angajaților în populația activă sub 60%, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe...

Decizie neașteptată! Tony da Silva a refuzat oferta lui Ruben Amorim de a se alătura staff-ului Manchester United!

Fostul antrenor al echipei Poli Iași, Tony da Silva, a explicat de ce nu a acceptat să se alăture lui Ruben Amorim la Manchester...
Ultima oră
Pe aceeași temă