În fiecare zi 40 de români mor în urma unui infarct miocardic pentru că au ales să nu acorde importanţă unor dureri “uşoare” de inimă.
Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces în întreaga lume şi vor rămâne pe acest loc chiar şi peste 20 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Până la sfârşitul anului 2006, în România erau înregistraţi un milion de pacienţi cu boli de inimă, iar aproape 30 % prezintă un risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer. Jumătate dintre bolnavi mor după patru ani de la diagnosticare şi din patru pacienţi doar starea unuia dintre ei se îmbunătăţeşte la trei luni după primul episod, potrivit datelor prezentate la Congresul Naţional de Cardiologie din octombrie 2010.
Specialiştii de la clinica Delta Pro Medical recomandă ca data viitoare când simţiţi o durere toracică să nu o mai ignoraţi pentru că ea poate ascunde o boală mult mai gravă, o afecţiune care poate ucide într-o secundă. În aceste cazuri un consult medical este recomandat pentru că este mai bine să previi sau să tratezi din timp astfel de boli.
Ce ascund durerile toracice?
Durerile toracice pot apărea din mai multe cauze, dar de multe ori este vorba despre apariţia unei angine pectorale – durerea specifică a ischemiei (lipsei de oxigen) miocardice. Această afecţiune este rezultatul unui aport insuficient de oxigen la nivelul muşchiului inimii cauzat de îngustarea aterelor coronare prin plăci de colesterol.
Angina pectorală este întâlnită mai ales după vârsta de 30 de ani şi este mai frecventă la bărbaţi. Alţi factori de risc sunt fumatul, tensiunea arterială ridicată, diabetul zaharat, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea, sedentarismul, dar şi stresul.
De obicei, angina pectorală apare după efort fizic, expunere la frig , emoţii sau după mese. Ea se manifestă tipic printr-o durere la nivelul pieptului, care se poate extinde la nivelul gâtului, umerilor, braţelor (până la ultimele două degete de la mâna stângă). Durerea resimţită are caracter de apăsare sau „gheară” şi durata sub 15 minute, explică medicul cardiolog Mădălina Iancu de la clinica Delta Pro Medical.
În cazul în care durerea este severă şi prelungită, însoţită de senzaţia de sufocare, transpiraţii abundente, greaţă, vărsături sau chiar pierderea conştienţei este vorba despre un infarct miocardic. În acest caz este necesar transportul rapid la spital, cu Ambulanţa, pentru că orice secundă contează, avertizează doctorul.
Prevenire şi tratament
Pentru a nu ajunge în situaţia critică a unui infarct miocardic este necesar un consult medical de specialitate încă de la primele dureri anginoase resimţite. Medicul cardiolog va pune diagnosticul final şi va indica tratamentul adecvat.
Primele investigaţii care ar trebui făcute sunt analizele de laborator pentru că oricât de banale ar părea, ele sunt de fapt foarte importante. “Prin intermediul rezultatelor obţinute se pot identifica diverşi factori de risc şi se poate contura tabloul biologic general care este important în alegerea unui anumit tratament”, afirmă Dr. Mădălina Iancu.
Medicul cardiolog Mădălina Iancu de la clinica Delta Pro Medical vă recomandă să se efectueze în mod special următoarele analize de laborator:
-glicemia ( deoarece coexistenţa diabetului zaharat creşte riscul de boală cardiacă ischemică şi este cazul în care apar cele mai des manifestări neobişnuite ale durerii)
-profilul lipidic complet (colesterol total, colesterol „bun” sau HDL-colesterol, colesterol „rău” sau LDL-colesterol, trigliceride)
-date despre funcţia rinichilor şi a ficatului
-hemoleucograma – pentru a exclude anemia care ar precipita apariţia durerilor anginoase
-markerii de ischemie miocardică şi de inflamaţie
Alte investigaţii care identifică riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare şi ajută în stabilirea unui diagnostic:
- Electrocardiograma de repaus care înregistrează activitatea electrică a inimii şi o transpune sub forma unor linii denumite „unde”
- Electrocardiograma în timpul durerii toracice care poate confirma diagnosticul de angină
- Radiografia cardio-pulmonară este necesară pentru diferenţierea de cauzele pulmonare ale durerii toracice
- Ecocardiografia este o investigaţie imagistica neiradiantă, neinvazivă, nedureroasă prin care se obţin date importante pentru diagnosticul durerilor toracice
O altă investigaţie care ajută în confirmarea diagnosticului este Holterul EKG prin care se înregistrează ritmului inimii pentru 24 ore.” Poate fi o investigaţie utilă pentru a pune în evidenţă modificări ale electrocardiogramei apărute în timpul activităţilor zilnice, obişnuite ale pacientului, aducând confirmarea diagnosticului, mai ales în cazul durerilor atipice”, spune cardiologul Mădălina Iancu.
De asemenea, cardiologul afirmă că “demascarea” prezenţei cardiopatiei ischemice se poate realiza printr-un test EKG de efort, care provoacă creşterea consumului de oxigen la nivelul inimii. “Testul EKG de efort Se efectuează prin înregistrarea electrocardiogramei şi a tensiunii arteriale în timpul mersului pe bicicletă sau pe covorul rulant şi câteva minute după oprirea efortului. Dacă apare angina şi/sau modificări ale electrocardiogramei efectuate în timpul efortului, testul se consideră pozitiv, acest lucru indicând prezenţa unor îngustări ale arterelor coronare”, explică specialistul.
În anumite cazuri, pentru a se stabili tratamentul potrivit pentru pacient, trebuie realizată o coronarografie , care oferă informaţii legate de starea vaselor inimii. Dacă îngustările arterelor nu sunt semnificative, atunci se va urma un tratament cu medicamente . Doar în situaţiile mai grave se va apela la angioplastie coronariană -dilatarea arterelor îngustate printr-un balonaş gonflabil, cu introducerea unui stent metalic care va menţine vasul deschis sau la metode chirurgicale precum by-pass-ul aorto-coronarian.