15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUrmări WikiLeaks: Ecuadorul îl expulzează pe ambasadorul american

Urmări WikiLeaks: Ecuadorul îl expulzează pe ambasadorul american

Ecuadorul a anunţat expulzarea ambasadorului american, Heather Hodges, după ce luni a fost dată publicităţii o telegramă WikiLeaks în care se vorbea despre corupţia generalizată din rândul forţelor de poliţie ale ţării, relatează NewsIn.

Ministrul de externe, Ricardo Patino, a declarat că i-a cerut ambasadoarei Heather Hodges să părăsească ţara cât mai repede posibil, o decizie pe care Departamentul american de Stat a calificat-o drept “nejustificată” şi a spus că o regretă profund.

Patino a precizat că a sunat-o pe ambasadoarea Hodges pentru a-i cere explicaţii în privinţa modului în care a avut acces la informaţii cu circuit restrâns. Întrebat dacă se gândeşte că SUA s-au infiltrat în forţele ecuadoriene de poliţie, ministrul a răspuns că “nu ar fi nimic nou”. El a spus că a luat decizia de a o expulza pe reprezentanta diplomatică a SUA, după ce aceasta nu i-a dat o explicaţie satisfăcătoare în privinţa acuzaţiilor pe care le-a adus în telegrama diplomatică dezvăluită de WikiLeaks.

Şeful diplomaţiei de la Quito a specificat însă că gestul expulzării nu este îndreptat împotriva Statelor Unite în general, ci împotriva unui oficial care a formulat acuzaţii grave la adresa Ecuadorului.

În cablogramă, ambasadoarea sugerează că preşedintele Rafael Correa – care se doreşte un campion al luptei anticorupţie – era la curent cu suspiciunile de corupţie care planau asupra generalului Jaime Aquilino Hurtado Vaca, atunci când l-a numit comandant al forţelor poliţiei naţionale.

Patino a spus că acuzaţiile împotriva preşedintelui sunt “absolut iresponsabile şi false”.

Generalul a stat în funcţie ceva mai mult de un an, apoi a demisionat, în iunie 2009.

Telegrama diplomatică americană spune că SUA au primit multiple informaţii care indicau că generalul se folosea de poziţia pe care o deţinea pentru a cere mită, a facilita traficul cu fiinţe umane, deturnarea de fonduri publice, obstrucţiona anchete, precum şi urmărirea penală a unor colegi corupţi.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă