30.7 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒAlegeri 2016Romรขnii s-au sฤƒturat de economisit

Romรขnii s-au sฤƒturat de economisit

Bฤƒncile ar putea reveni anul acesta la modelul de dezvoltare bazat pe credite de nevoi. Populaลฃia se aratฤƒ foarte deschisฤƒ la majorarea cheltuielilor de consum.

 

Dupฤƒ doi ani în care bฤƒncile s-au concentrat mai mult pe atragerea de depozite ลŸi pe finanลฃarea statului, 2011 are toate ลŸan-sele sฤƒ devinฤƒ un an al revirimentului. Potrivit unui studiu al Cetelem, majoritatea românilor sunt dispuลŸi sฤƒ cheltuiascฤƒ anul acesta mai mult decât au fฤƒcut-o în 2010, fapt care se va traduce ลŸi într-o creลŸtere a cererii de credite. Pe de altฤƒ parte bฤƒncile, cel puลฃin cele de dimensiuni mari, sunt dispuse sฤƒ reaprindฤƒ creditarea populaลฃiei în condiลฃiile în care cererea va justifica o astfel de mฤƒsurฤƒ.

Mai puลฃine economii, mai mult consum

Majoritatea românilor (89%) intenลฃioneazฤƒ sฤƒ cheltuiascฤƒ mai mult în decursul acestui an, în timp ce doar 14% din aceลŸtia plฤƒnuiesc sฤƒ-ลŸi mฤƒreascฤƒ soldul economiilor, aratฤƒ studiul. Criza nu a modificat substanลฃial obiceiurile de consum ale românilor în sensul tipului de produse ลŸi servicii pe care le ลฃintesc. Pentru 50% din cei chestionaลฃi, cheltuielile cu petrecerea timpului liber ลŸi cฤƒlฤƒtoriile sunt o prioritate, în timp ce peste 40% din aceลŸtia vor aloca pe parcursul anului în curs bugete suplimentare pentru achiziลฃia de produse electrocasnice, lucrฤƒri de amenajare a locuinลฃei ลŸi chiar de telefoane mobile. Obiectele de mobilier, echipamentele electronice sau ustensilele pentru grฤƒdinฤƒ se aflฤƒ, de asemenea, în topul prioritฤƒลฃilor.

Amatori de „distracลฃii ieftine”

O achiziลฃie devine importantฤƒ pentru bugetul familiei atunci când depฤƒลŸeลŸte o anumitฤƒ valoare , diferitฤƒ de la o ลฃarฤƒ la alta. Dacฤƒ pentru un german cumpฤƒrarea de echipamente necesare utilฤƒrii locuinลฃei este importantฤƒ atunci când preลฃul depฤƒลŸeลŸte valoarea de 768 de euro, pentru un român nivelul de suportabilitate pleacฤƒ de la doar 184 de euro.

ลži în ceea ce priveลŸte sumele alocate pentru divertisment ลŸi cฤƒlฤƒtorii, românii se numฤƒrฤƒ printre puลฃinii europeni (alฤƒturi de cehi ลŸi unguri) care considerฤƒ cฤƒ un buget cu impact raportat la veniturile totale este de peste 168 de euro. Spre comparaลฃie, un italian sau un german considerฤƒ cฤƒ alocฤƒ resurse financiare importante dacฤƒ valoarea pachetului trece de 1.018 euro, respectiv 906 euro. Potrivit studiului, procesul de cumpฤƒrare nu mai este de mult o decizie spontanฤƒ pentru consumator, acesta alocând resurse de timp importante pentru o analizฤƒ amฤƒnunลฃitฤƒ a ofertelor din piaลฃฤƒ din punct de vedere calitate-preลฃ.

Bฤƒncile, dispuse sฤƒ dea credite

Primele semne ale sfârลŸitului secetei au apฤƒrut deja din zona bฤƒncilor mari, care au decis sฤƒ reducฤƒ dobânzile. În februarie, Dobânda Anualฤƒ Efectivฤƒ la creditele în euro a atins un minim istoric ลŸi, cel mai probabil, a continuat sฤƒ scadฤƒ ลŸi în februarie. BCR, liderul sistemului, îลŸi cheamฤƒ clienลฃii fฤƒrฤƒ restanลฃe pentru a le oferi dobânzi mai mici cu pânฤƒ la 4 puncte procentuale, BRD (locul 2) tocmai a redus dobânzile cu pânฤƒ la trei procente, în timp ce Raiffeisen (locul 3) desfฤƒลŸoarฤƒ o campanie care o plaseazฤƒ pe primul loc în topul dobânzilor la credite de nevoi personale. CEC, Banca Transilvania ลŸi UniCredit ลขiriac ลŸi-au propus, ลŸi ele, sฤƒ reia creditarea ลŸi oferฤƒ dobânzi avantajoase.

Cele mai citite

George Simion, lider AUR: „ศ˜coala e distrusฤƒ sistematic”

Preศ™edintele AUR, George Simion, a lansat miercuri รฎn judeศ›ul Ialomiศ›a Planul Simion pentru educaศ›ie, exprimรขndu-ศ™i nemulศ›umirea faศ›ฤƒ de starea actualฤƒ a sistemului educaศ›ional din...

Robinetul angajฤƒrilor la stat s-a deschis. Curg posturi pe bandฤƒ rulantฤƒ

Angajatorii din sectorul public au scos pe piaลฃฤƒ aproape 20.000 de locuri de muncฤƒ de la รฎnceputul anului Cele mai multe posturi au fost scoase...

19 traficanศ›i de migranศ›i, reศ›inuศ›i รฎn Romรขnia. Au transportat ilegal peste 700 de persoane

Reศ›eaua infracศ›ionalฤƒ ascundea migranศ›i รฎn compartimentele vehiculelor ศ™i รฎi transporta din Romรขnia รฎn Italia Potrivit Europol, forศ›ele de ordine au executat 40 de mandate de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ