14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCăldura care vine din gunoaie

Căldura care vine din gunoaie

Căldură ieftină pentru 15-20 de ani şi relaxarea facturilor la întreţinere. Acest lucru este posibil susţine conducerea Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, care vrea căldură şi apă caldă cu ajutorul energiei verzi. Costurile sunt mari, dar nu imposibile pentru un oraş ca Aradul, în care, din cauza preţului uriaş al gigacaloriei, oamenii nu-şi mai permit să folosească apa caldă, a cărui consum a scăzut mult.

Căldură din gunoaie

„În iarna aceasta, costul întreţinerii pentru un apartament de două camera a fost în medie de 700-800 de lei. Odată cu creşterea preţurilor, a crescut şi numărul de restanţieri, dar a scăzut consumul de apă caldă”, a declarat Dorina Lupşe, preşedinte al Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad. Arădenii abia mai fac faţă facturilor mari la întreţinere. Dar, Uniunea a găsit şi soluţii şi vrea să le prezinte municipalităţii. Realitatea este că la Arad, pierderile la energie termică sunt mari, iar investiţiile de care ar fi nevoie la CET, dar şi pentru sistemul de transport sunt uriaşe. De aceea, specialiştii cu care a colaborat Uniunea propun soluţii alternative, dar care ar scădea facturile arădenilor simţitor pentru următorii 15-20 de ani. Una dintre soluţii ar fi înlocuirea gazului şi cărbunelui cu biomasă sau alte energii alternative. Una dintre ele ar fi arderea gunoaielor şi utilizarea căldurii degajate de deşeuri, după modelul folosit deja în Copenhaga. De asemenea, ar putea fi captat şi utilizat gazul metan, care este degajat prin fermentarea compostului care provine din prelucrarea deşeurilor menajere şi care ar fi un combustibil gratuit. „În momentul de faţă, populaţia Aradului este pedepsită să plătească gigacaloria cu 224 de lei, iar după renunţarea la subvenţii, preţul ar putea ajunge la 310 lei. Previziunile sunt cu atât mai alarmante cu cât se întrevede şi o liberalizare a preţului la gaze”, a declarat Vasile Arion, vicepreşedinte al Uniunii. El recunoaşte că este nevoie de o investiţie mare. Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad vrea să lămurească autorităţile din Arad pentru a le susţine proiectul.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă